Comisia Europeană: Taxa pe tranzacţiile financiare trebuie să devină o realitate

Comisia Europeană va continua eforturile pentru ca taxa pe tranzacţiile financiare să devină o realitate la nivel european şi reaminteşte că a fost cea care a prezentat în septembrie 2011 o iniţiativă concretă în acest sens, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

"În septembrie 2011, Comisia a avut iniţiativa de a propune o taxă pe tranzacţiile financiare. Comisia Europeană este instituţia sau în orice caz se află printre instituţiile şi actorii care luptă cel mai mult la nivel european pentru ca această taxă să devină o realitate. Este, de asemenea, adevărat că printre statele membre există câteva care practică deja o anumită fiscalitate în domeniul tranzacţiilor financiare", a afirmat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, la conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar.

Introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare a revenit în atenţia presei europene la finalul săptămânii trecute, în condiţiile în care există un proiect privind această taxă în Franţa.

Taxa pe tranzacții financiare, discutată de Merkel și Sarkozy

Subiectul urmează să fie discutat în această după-amiază de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy într-o întrevedere la Berlin. Germania susţine ideea unei astfel de taxe uniforme la nivelul Uniunii şi nu adoptarea de diferite variante ale taxei în fiecare stat membru. Acest lucru ar presupune mai întâi clarificarea poziţiilor diverselor ţări din UE pe acest subiect.

Introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare în Franţa a fost stabilită de Nicolas Sarkozy drept una dintre priorităţile sale în perspectiva alegerilor prezidenţiale din ţara sa, din vara acestui an.

Potrivit cotidianului Le Monde, şeful statului francez ar fi adeptul unei abordări în două etape - mai întâi introducerea unei taxe pe achiziţionarea de acţiuni, iar ulterior a taxei pe tranzacţiile cu obligaţiuni şi produse financiare derivate.

La rândul său, Marea Britanie se teme că introducerea unei astfel de taxe europene ar putea afecta economia britanică, în condiţiile în care majoritatea tranzacţiilor financiare europene se desfăşoară în City-ul londonez.

CITIȚI ȘI:

  • Taxa pe tranzacțiile financiare amenință Franța. Mâine, Sarkozy discută cu Merkel