Comisia Europeană pune punct "Căpşuniadei"

Spania a primit acceptul Comisiei Europene să restricţioneze piaţa muncii pentru români. Conaţionalii care lucrează deja în Peninsulă reclamă abuzuri.

Comisia Europeană (CE) a aprobat ieri cererea Spaniei de a restricţiona piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români, până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbări grave pe piaţa forţei de muncă din Peninsulă. Măsura nu ar trebui să afecteze românii care muncesc deja în Spania, iar în cazul în care pe piaţa muncii din această ţară intervin schimbări, decizia ar putea fi revocată.

Conaţionalii care au rezidenţa permanentă în Peninsulă reclamă însă faptul că angajatorii spanioli fac abuzuri.

Comisia Europeană: "Nu este o soluţie pe termen lung"

Chiar dacă admit că "restricţionarea pieţei muncii nu este o soluţie pe termen lung" la problemele forţei de muncă, Comisia Europeană a acceptat restricţionarea temporară a pie ţei muncii din Spania pentru români, din cauza situaţiei speciale din această ţară, care are cel mai ridicat nivel al şomajului din UE, de peste 20%. Creşterea numărului rezidenţilor români în Spania şi nivelul ridicat al şomajului acestora au avut un impact asupra capacităţii Spaniei de a absorbi noi fluxuri de lucrători.

"Ca regulă generală, sunt convins că restricţionarea liberei circulaţii a lucrătorilor europeni nu constituie abordarea adecvată a unui nivel ridicat al şomajului. Ar trebui mai degrabă să ne concentrăm pe crearea de noi oportunităţi de locuri de muncă", susţine László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă.

Abuzurile şi munca la negru

Restricţiile pentru români se vor aplica activităţilor din toate sectoarele şi regiunile, însă nu ar trebui să-i afecteze pe cei 800.000 care sunt rezidenţi în această ţară.

Preşedintele Asociaţiilor de Români din Europa, Daniel Tecu, reclamă însă faptul că administraţiile locale spaniole aplică greşit legea "pentru că nu sunt documentaţi şi nu o înţeleg. Zilele acestea am aflat de cazuri de români aflaţi aici de mai multă vreme, care şi-au găsit un alt loc de muncă, cărora li se cere permisul de muncă atunci când merg să se înregistreze legal la autorităţile locale, ceea ce nu este prevăzut în lege. În consecinţă, unii preferă să muncească la negru".

Tecu e de părere că restricţiile nu vor afecta numărul românilor care vin să lucreze în Spania. "Această lege a existat şi în 2007-2009, iar numărul muncitorilor care au venit în Spania la lucru a fost egal cu cel din anii 2006 sau 2010", susţine el. "Administraţiile spaniole aplică greşit această lege şi le cer românilor rezidenţi permise de muncă". DANIEL TECU, preşedintele Asociaţiilor de Români din Europa CITIȚI ȘI:

  • Spaniolii nu renunţă încă la muncitorii români
  • Sfârşitul căpşuniadei
  • Care va fi soarta conaţionalilor stabiliţi în Spania?
  • Norvegienii: "Avem nevoie de muncitori străini"
  • Muncitorii români, din nou în Spania "cu mult înainte de 2014". Vezi cine scapă de lege