Transportul gazelor prin Nabucco va fi cu 40%-50% mai ieftin decât prin South Stream, spune Matthew Bryza, adjunctul subsecretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice.
Ca reprezentant al Statelor Unite, Matthew Bryza a participat la summitul pe tema proiectului Nabucco, desfăşurat la Budapesta la începutul acestei săptămâni şi spune că presa a relatat greşit răspunsul Comisiei Europene la cererea de finanţare a gazoductului, lansată de premierul ţării gazdă, Ferenc Gyurcsany.
De multe ori, SUA au reproşat Europei că nu investeşte suficient în securitate şi apărare, şi lasă asta în seama SUA. Până acum, lucrurile nu prea s-au schimbat, dar intenţionează noua administraţie să facă presiuni mai mari în acest sens asupra europenilor? Cred că vor fi nişte schimbări în politica externă americană, dar, în privinţa capacităţii Europei de creştere a bugetelor pentru apărare, e o chestiune care trenează, ţin minte încă din anii '80, când eram la începutul carierei mele diplomatice. Nu cred că va fi nicio schimbare, dar sper într-o colaborare mai profundă între SUA şi aliaţi în NATO, mai ales în Afganistan. Pentru România, proiectul Nabucco este foarte important, iar declaraţiile recente ale secretarului de stat Hillary Clinton despre Nabucco i-au făcut pe oficialii români să spună că sprijinul american e esenţial. Cred că privirile sunt în dreptate spre Capitala greşită... dacă se gândesc că Washingtonul va concretiza ca prin miracol Nabucco. E un proiect european, o prioritate a UE, există un coordonator special al UE. SUA pot ajuta în secundar, de exemplu prin sprijin diplomatic puternic, prin convingere în discuţii cu lideri europeni, cu Rusia şi cu ţările producătoare de gaz. Putem explica de ce Nabucco este cea mai logică variantă dintre toate celelalte, pentru a transporta volum mare de gaz, din rezerve noi din regiunea Caspică spre Europa. E cu 40%-50% mai ieftin să transporţi gaz prin Nabucco decât prin South Stream. Dar, la urma urmei, depinde numai de UE să facă proiectul funcţional. Retorica sună bine, dar acţiunea e deseori slabă.
Avem ştiri în presă că la summitul Nabucco de la Budapesta, premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, a cerut UE să asigure credite şi fonduri proprii de 200-300 de milioane de euro pentru Nabucco, dar a fost refuzat. Nu am auzit de aşa ceva. Am reprezentat guvernul american la conferinţă şi nu cred că e posibil ca premierul ungar să fi fost refuzat. Cred că ştirile din presă nu sunt corecte. Ce s-a întâmplat la Budapesta a fost că liderii europeni au convenit că Nabucco este eficient economic, există gaz suficient pentru el, dar sunt percepute riscuri, adică liderii se întreabă cât de repede poate veni gazul din Azerbaidjan. Investitorii ezită să avanseze din cauza asta. Aşa că e timpul ca UE să intervină şi să reducă riscurile prin acordarea unor fonduri şi prin participarea băncilor de investiţii, de vreme ce capitalul privat e acum ezitant. Aceasta a fost doar propunerea iniţială, deci nu avea cum să fie deja respinsă înainte să fie finalizată. E o dezbatere care abia începe. În ce priveşte Azerbaidjanul, să ştiţi că e destul gaz pentru Nabucco.
Dar sunt voci care spun că Azer baidjanul nu are tehnologia necesară de exploatare pentru volum mare... Turcia propune in cluderea Iranului ca sursă, dar sunt proble me politice. Nu e adevărat! Azerbaidjanul are şi specialişti şi tehnologie, a investit masiv în dezvoltare. Problema e doar cât de repede poate fi gazul exploatat, scos din pământ, cât să fie respectat programul stabilit de investitori. Problema nu e de capacitate tehnică, ci de politică economică. E vorba dacă Turcia şi ţările de tranzit pot dezvolta un cadru legal şi comercial, un set de acorduri, care să definească clar cât îi va costa transportul gazului de la o ţară la alta. Aici pot ajuta SUA, în negocierea acestor acorduri. Totuşi, nu doar Azerbaidjanul va da gaz pentru Nabucco. E nevoie de gaz şi din Turkmenistan, poate chiar Kazahstan şi Irak. Dar pentru Iran, nu e niciun prospect. Chiar dacă ignorăm politica americană faţă de Iran sau rezoluţiile ONU, pur şi simplu Iranul nu are destul gaz disponibil. Poate va avea în câteva zeci de ani, dar acum Iranul nu are destul gaz nici pentru nevoile proprii, nici pentru transporturile spre Turcia conform contactelor sale.
SPRIJIN
Angela Merkel face lobby pentru South Stream şi Nord Stream
Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut Uniunii Europene să sprijine dezvoltarea gazoductelor Nord Stream şi South Stream, potrivit publicaţiei „Financial Times Deutschland“, preluată de Reuters. Merkel a inclus solicitarea într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi premierului Cehiei, Mirek Topolanek, ca replică la declaraţiile oficialului ceh potrivit cărora Nord Stream şi South Stream ameninţă gazoductul Nabucco. În scrisoare, Merkel îşi manifestă susţinerea şi faţă de proiectul Nabucco, rută ce ar evita Rusia şi Ucraina. (Florentina Cioacă)