Comisia Europeană investighează contractele Hidroelectrica. Ce spune compania

Hidroelectrica a transmis Comisiei Europene toate contractele de vânzare şi cumpărare a energiei electrice solicitate, la finalul anului 2011.

"Toate informaţiile solicitate au fost transmise Comisiei Europene, într-un proces de analiză preliminară. CE a solicitat Hidroelectrica toate contractele încheiate de vânzare şi cumpărare a energiei electrice, inclusiv actele adiţionale, în două etape, în octombrie şi decembrie 2011", au precizat unele surse citate de Agerpres.

Cinci investigaţii declanşate de Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, iniţierea a cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica S.A., producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică.

Scopul acestor acţiuni ale Hidroelectrica ar fi fost de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie a celor două elemente, încălcând astfel normele UE în domeniul ajutoarelor de stat.

Iniţierea unei investigaţii aprofundate de către CE permite părţilor terţe interesate să prezinte observaţii cu privire la măsurile respective, fără a anticipa concluziile finale ale investigaţiei.

"Subvenţiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de funcţionare ale întreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurenţei tot atât de semnificativ ca şi cel provocat de subvenţiile directe. Trebuie să verificăm dacă tarifele preferenţiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clienţii care au beneficiat de acestea în comparaţie cu concurenţii lor de pe piaţa internă", a declarat vicepreşedintele CE resposnabil pentru concurenţă, Joaquin Almunia.

Concret, executivul comunitar doreşte să verifice dacă Hidroelectrica a subvenţionat indirect clienţii vânzându-le acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei, în condiţiile în care există indicii că statul român ar fi influenţat deciziile de a încheia aceste contracte în condiţiile date.

În decembrie 2009 şi decembrie 2010, în urma licitaţiilor publice de pe piaţa angro de energie electrică a României, OPCOM, Hidroelectrica a încheiat două contracte bilaterale cu producătorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract având ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrică pe an, la preţuri care par să se situeze sub nivelul pieţei.

ALRO Slatina are în derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an la un preţ foarte apropiat de costul de producţie al Hidroelectrica, preţ care urmează a fi indexat anual pe baza cotaţiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele dintre Hidroelectrica şi opt comercianţi de energie electrică, unele contracte datând din 2004, precum şi contractele dintre Hidroelectrica şi doi producători industriali au fost încheiate la preţuri care par a fi sub nivelul preţului practicat pe piaţă. CITIȚI ȘI:

  • Energy Holding nu vrea să renunțe la prelungirea contractelor cu Hidroelectrica
  • Hidroelectrica renunţă la clauza de forţă majoră: De pe 1 mai produce la capacitate maximă