Comisia Europeană DĂ ÎN JUDECATĂ România pentru un CAZ GRAV DE POLUARE. Aproape 20.000 de persoane sunt OTRĂVITE cu PRAF TOXIC

Comisia Europeană dă în judecată România, din cauză că oficialii nu iau măsuri pentru reducerea poluării provenite de la iazul de decantare Boșneag din județul Caraș Severin. Exploatația a fost închisă în 2006. De atunci, peste 18.000 de locuitori de pe Clisura Dunării inhalează praful toxic. Ministrul Mediului, Attila Korodi, spune că încălcarea normelor comunitare de mediu în cazul iazului de decantare de la Boșneag este o consecinţă a tergiversării procesului de privatizare.

 Locuinţe, curţi şi culturi întregi acoperite de praf. Exploatările de la Moldova Nouă au fost închise în 2006, iar de atunci valorile de poluare în zonă au depăşit chiar şi de 70 de ori limitele admise, potrivit specialiştilor. Acest lucru se răsfrânge direct asupra sănătăţii oamenilor. ”Toate aceste metale grele au un efect devastator. Creşte rata cancerelor, a cancerelor din zona digestivă, dar nu numai, şi a cancerului pulmonar”, precizează Dorin Vancea, medic pneumolog la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara, citat de digi24.ro.

Garda de Mediu a sancționat în repetate rânduri Compania Moldomin pentru praful provenit de la iazul de decantare pe care îl deține. Cea mai recentă amendă, de 100.000 de lei, a fost aplicată la sfârșitul lunii iulie anul acesta. În plus, România a fost somată și de Comisia Europeană să ia măsuri. În zadar, însă. ”Acționăm în interesul cetățenilor români. Procedurile legale întotdeaună durează și în cadrul Uniunii Europene. În mod normal, cazurile la Curtea de Justiție sunt rezolvate într-un an și jumătate, dar nu avem control acolo”, precizează Joe Hennon, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Curtea Europeană de Justiţie va delega o echipă de experţi care să întocmească un studiu pe baza căruia se va stabili o sancţiune. ”N-o să mai fim la stadiul de promisiuni, aşa cum s-a întâmplat în ultimii opt ani, când toţi miniştrii care au venit au promis că iazul se va ecologiza”, ne-a declarat Cornel Popovici Sturza, preşedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera.

"Statul român, prin Ministerul Economiei, n-a reuşit să rezolve această problemă şi într-un fel, această presiune din partea Comisiei Europene e de bun augur, pentru că arată cât de important este ca fiecare instituţie, pe managementul deşeurilor, trebuie să-şi facă treaba", a spus Attila Korodi.

În iazul Boşneag, ce se întinde pe 102 de hectare, au fost deversate deşeuri provenite din exploatarea minereurilor de cupru şi zinc, iar în prezent este abandonat. Problema e că societatea Moldomin care îl deține se află în insolvenţă. În acest context, singurul responsabil este statul român, spun reprezentanții Gărzii de Mediu.