Comisia Europeană avertizează asupra consecințelor negative ale scăderii TVA

Intenția Guvernului de a reduce TVA-ul de la 24 la 19% a determinat reprezentanții Comisiei Europeane să reacţioneaze, spunând că această "propunere unilaterală" poate afecta negativ durabilitatea situaţiei fiscale a României.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Annika Breidthardt, a spus că această propunere ridică "întrebări substanţiale", potrivit www.rfi.ro.

Nivelul de TVA este reglementat la nivel european şi el nu poate scădea pentru un întreg număr de sectoare sub pragul de 15%. În general, nivelul de TVA din statele membre este observat de Bruxelles în cadrul armonizării creşterii economice şi aşa-numitului "semestru european".

Comisia Europeană invită acum Guvernul român să păstreze toate progresele care au fost făcute până în prezent în domeniul fiscal şi să facă o analiză de impact, înainte de a lua vreo decizie.

Reprezentantul rezident în România al FMI, Guillermo Tolosa, a declarat la începutul lunii că Fondul recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor.