Comisia Europeană a deschis luni o investigație pentru a vedea dacă măsurile de sprijin public acordate de autoritățile române Complexului Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.
Comisia a aprobat, pe 21 aprilie 2015, acordarea unui ajutor temporar pentru salvare, în valoare de 37,7 milioane euro, Complexului Energetic Hunedoara, care se afla într-o situație dificilă încă din 2013.
În context, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de șase luni. În plus, printr-o decizie separată, publicată pe 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat că CE trebuia să ramburseze circa 6 milioane euro, sumă aferentă ajutorului de stat incompatibil.
În prezent, Comisia nu este convinsă că planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a întreprinderii fără ca acesteia să i se acorde în continuare un ajutor de stat, deoarece Complexul a intrat în procedura de insolvență în 2016, suspendată în prezent, cu datorii de peste 500 de milioane euro față de diferite organe de stat. În această sumă intră o parte din împrumutul pentru salvare acordat de România întreprinderii în 2015, un împrumut menit să finanțeze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum și împrumuturi suplimentare în valoare de circa 73 de milioane euro, pe care România le-a acordat CE Hunedoara începând cu 2015 pentru a menține întreprinderea pe linia de plutire.