Comisia Europeană a aprobat un ajutor de 4 miliarde de euro pentru România. Cine vor fi beneficiarii

România va primi bani din partea Comisiei Europene pentru sprijinirea întreprinderilor, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Schema de ajutor va atenua impactul economic al actualei crize geopolitice.

Comisia Europeană a aprobat vineri, 9 septembrie, schema de ajutor prin care România va primi 4 miliarde de euro, aproximativ 19,7 miliarde lei, pentru sprijinirea întreprinderilor, în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a precizat că războiul are efecte negative asupra economiei Uniunii Europene și a României.

„În același timp, continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naționale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, în mod coordonat și eficace și că sunt protejate, totodată, condițiile de concurență echitabile pe piața unică”, a declarat Margrethe Vestager.

Cine sunt beneficiarii acestei scheme de ajutoare

Ajutorul va lua formă de garanții pentru împrumuturi, cu un buget maxim de 3,6 miliarde euro și granturi directe, cu un buget maxim de 390 de milioane euro pentru compensarea a unor datorii în cadrul împrumuturilor garantate. Beneficiarii eligibili vor avea dreptul de a primi noi împrumuturi care sunt acoperite de o garanție de stat de până la 90% din valoarea împrumutului, cu scadențe maxime de până la șase ani.

Potrivit Comisiei Europene, România a îndeplinit condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză. Ajutoarele nu vor depăși 62 de mii de euro și 75 de mii pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorului agriculturii.

Pentru fiecare  întreprindere care își desfășoară activitatea în alte sectoare se vor oferi 500 de mii de euro. Sprijinul în cadrul schemei va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2022. Comisia Europeană a precizat că România are nevoie de schema de ajutoare pentru a remedia o perturbare gravă a economiei.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să ofere ajutor întreprinderilor care se confruntă cu deficite de lichidități și care au nevoie de ajutoare pentru salvare urgente, scrie capital.ro.