Comisia de la Veneția, aviz pozitiv pentru votul prin corespondență

Alegeri în Republica Moldova / Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia de la Veneția a dat aviz pozitiv cu privire la legea votului prin corespondență votată de Parlamentul Republicii Moldova.

Ce spune Comisia de la Veneția

„𝐀𝐯𝐢𝐳 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐢𝐯 din partea Comisiei de la Veneția pe marginea Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, adoptată de Parlament la 26 aprilie 2024”, a anunțat, pe Facebook, Veronica Roșca, deputat PAS.

„𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐕𝐞𝐧𝐞𝐭̦𝐢𝐚 𝐬𝐚𝐥𝐮𝐭𝐚̆ 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 de a introduce votul prin corespondență, „întrucât numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot stabiliți peste hotare este mare, comparativ cu alte state, iar practica după care au votat în trecut a creat dificultăți”.

Comisia remarcă faptul că „acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă deoarece se aplică unui singur scrutin” și anume referendumului și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024”, a adăugat politiciana.

Comsia de la Veneția: Votul prin corespondență ar putea avea caracter permanent

Comisia de la Veneția a mai recomandat ca, dacă „votul-pilot va avea succes, să acorde votului prin corespondență un caracter permanent, astfel asigurându-i stabilitatea și certitudinea legală și să îl aplice tuturor țărilor în care votarea prin corespondență este sigură și de încredere, în baza deciziilor Comisiei Electorale Centrale”.

Sursa foto: CEC

Avizul Comisiei de la Veneția a mai constatat că, în ciuda faptului că amendamentele au fost adoptate cu mai puțin de cinci luni înainte de alegeri, acestea nu încalcă principiul stabilității dreptului electoral întrucât au o aplicabilitate teritorială restrânsă - la SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda.

Veronica Roșca a mai punctat că „votul prin corespondență este un instrument electoral așteptat demult de diaspora moldovenească și vine să aducă încă o opțiune de vot pentru cetățenii noștri de peste hotare” în șase țări în care sistemul este folosit deja cu succes.

Veronica Roșca, mulțumiri pentru cei care au lucrat la proiect

„Le mulțumesc deputaților din diasporă care au făcut posibilă introducerea acestui nou instrument de vot, și membrilor Comisiei juridice care s-au implicat de la bun început, au lucrat asiduu asupra proiectului de lege și ca într-un final să obținem un aviz pozitiv de la Comisia de la Veneția. Acum autoritatea electorală trebuie să se asigure că votul prin corespondență este implementat după toate standardele și că votul cetățenilor este sigur și protejat.

Îi mulțumesc domnului deputat Vitali Gavrouc pentru reprezentare impecabilă în fața Comisiei de la Veneția. Totodată îi mulțumesc dnei Secretar de Stat al Guvernului, Ana Calinici pentru suport și implicare plenară”, a încheiat deputata PAS.

Reamintim că, în luna martie, proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada a fost votat de Parlament în prima lectură. La lectura a doua, numărul statelor în care va fi implementat acest mecanism a fost majorat la șase.