După o oră de discuţii, membrii comisiei de buget au sesizat că nu au cvorum. Din greşeală a fost numărat şi preşedintele APC

Membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor au început şedinţa de astăzi în jurul orei 14:15. Pe ordinea de zi, dar la al patrulea punct, se află OUG nr. 50/2010 privind creditele populaţiei. Reprezentanţii PNL şi cei PSD, cu excepţia preşedintelui comisiei, Viorel Ştefan, au părăsit sala de şedinţe, nedorind să participe la dezbatere. După mai bine de o oră de la începerea discuţiilor, membrii rămaşi în sală şi-au dat seama că nu au cvorum, din greşeală fiind numărat şi preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC), Costin Stanciu. Astfel şedinţa a luat sfârşit, urmând ca lucrările să fie reluate peste două săptămâni.

Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci avea termen de soluţionare a OUG 50 pe data de 28 septembrie 2010, însă actul normativ a fost "plimbat" pe la mai multe comisii, unde i s-au adus peste 200 de amendamente, majoritatea în favoarea băncilor.

Totuşi, membrii comisiei au decis să discute ordonanţa astăzi, deşi iniţial data a fost stabilită pentru mâine.

"Pentru că miercuri, pe 27, se citeşte moţiunea, o să începem cel mai probabil discuţiile pe amendamente marţi la orele 14:00 şi dacă rezvolvăm cele câteva probleme spinoase: marje, comisioane şi dobanzi, până seara, putem termina", a explicat, vineri, Viorel Ştefan, preşedintele comisiei.

În urmă cu două săptămâni, membrii comisiei au amânat dezbaterea OUG 50, cerând să li să pună la dispoziţie un studiu privind impactul asupra debitorilor şi a băncilor.

Cele mai importante declaraţii:

"Ministerul Finanţelor a trimis un răspuns comisiei, dar nu lămureşte problema impactului asupra bugetului"Viorel Ştefan, preşedintele comisiei

De la ora 14:35 membrii comisiei discută dacă vor dezbate sau nu OUG 50/2010 în şedinţa de astăzi.

Eugen Nicolăescu (PNL), membru al comisiei, îşi acuză colegii că şi-au depăşit grav atribuţiile.

"Grupul PNL nu participă la această discuţie şi nu veţi avea cvorum"Eugen Nicolăescu (PNL)

Membrii comisiei care au rămas în sală au votat ordinea de zi şi au hotărât ca şedinţa poate continua. Majoritatea au aprobat ordinea de zi. A fost o sigură abţinere. În această situaţie comisia nu are majoritate şi nu are cvorum. La ora 15:40, membrii comisiei şi-au dat seama că nu au majoritate, din greşeală fiind numărat şi preşedintele APC, Costin Stanciu.

"Mi-e jenă de cei care au venit aici să ne vadă cum discutăm, iar noi spunem - îmi pare rău, nu astăzi"Petru Lakatos (UDMR)

În sala sunt prezenţi mai mulţi reprezentanţi din partea autorităţilor, dar şi din partea bancherilor. De exemplu, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este reprezentată de către preşedintele autorităţii, Constantin Cerbulescu. Din partea bancherilor, în sală se află Petru Bunescu, director general adjunct al BRD, şi primvicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, preşedinte Alpha Bank şi vicepreşedinte al ARB, dar şi vicepreşedintele BCR, Oana Petrescu, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte ARB.

Unii membrii ai comisiei au fost nemulţumiţi că s-au permis depunerea unor amendamente şi după termen.

Viorel Ştefan, despre cei care au părăsit sala: "O parte din cei care au plecat spun că vor binele consumatorului, dar pleacă din sală, de la discuţii, şi apoi dau declaraţii pe hol şi spun că ei vor binele populaţiei".

Primii care au părăsit sala de şedinte au fost reprezentanţii PNL. Înainte să fie votată ordinea de zi şi membrii PSD au ieşit de la dezbatere, în sală rămânând de la PSD doar Viorel Ştefan, preşedintele comisiei.

Comisia pentru buget, finanţe şi bănci este formată din 35 de membrii:

  • PD-L are 12 reprezentanţi,
  • PSD+PC -11 reprezentanţi,
  • PNL - 7,
  • UDMR - 2,
  • un independent şi
  • 2 membrii din partea minorităţilor.

ANPC a solicitat membrilor comisiei ca OUG 50 să se aplice şi în cazul caselor de ajutor reciproc pentru că, după spusele preşedintelui autorităţii, şi acestea sunt instituţii financiare nebancare şi nu ONG-uri.

"Şi acestea (casele de ajutor reciproc) au dobânzi variabile şi dau credite în lei, deci sunt IFN-uri" Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC