Comisar şi cămătar

Ioana Dorhoi susţine că a luat bani cu camătă de la Roberto Hasnas, şeful Poliţiei Rutiere, şi că a fost la un pas de a-şi pierde casa.

Comisarul Roberto Hasnas, şeful Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud, este acuzat că practică cămătăria. Astfel, Ioana Dorhoi a avut un magazin în Bistriţa, unde vindea mobilier importat din Germania. Pentru că erau situaţii când avea nevoie urgentă de bani, femeia s-a împrumutat de la comisarul Roberto Hasnas, în condiţii de camătă.

Poliţistul venea la magazin şi îşi lua dobânda „Am luat două credite: unul în 2003, pe care l-am restituit în 2004, şi altul pe care l-am restituit cu greu, în 2006. De la acest ultim credit mi se trage întreaga poveste. Dobânda era de zece la sută pe lună, dar nu era voie să scriem asta în contract. Pentru dobândă, care era de 1.000 de dolari SUA pe lună, poliţistul Hasnas venea la magazinul din Bistriţa, care era situat la parterul blocului unde locuia. Sunt şi martori pentru asta. Ca să pot să-mi plătesc datoriile am fost plecată în America“, povesteşte Ioana Dorhoi.

Varianta femeii este confirmată şi de către un fost angajat al acesteia.

„Lucram la magazin şi poliţistul Hasnas venea acolo şi îşi lua dobânda. Nu mai ştiu cât era dobânda, dar parcă era zece la sută. Venea o dată pe lună, cam pe la sfârşit. Venea şi o căuta pe Ioana Dorhoi şi venea după bani. Din câte îmi aduc aminte, îi dădea dolari la cursul cât era atunci. Eram gestionar la magazin şi eu ţineam gestiunea financiară şi mergeam la bancă“, susţine Dorel Frumos.

Sechestru asigurător cât pentru opt credite

Din cauza dificultăţilor financiare, Ioana Dorhoi nu a mai putut restitui la timp împrumutul de 10.000 de dolari. „În 2006, am fost anunţată de executorul judecătoresc Valerian Andronesei că s-a pus sechestru asigurător pe două terenuri de-ale mele, unul care valora 12.000 de euro şi altul de 60.000 de euro. În plus, a scos şi o casă la vânzare, pe care eu o vândusem cu 100.000 de euro unui cetăţean italian în anul 2004“, îşi aminteşte bistriţeanca.

În cele din urmă, în iunie 2006, un frate al Ioanei Dorhoi i-a plătit comisarului Roberto Hasnas suma datorată, fapt consemnat într-un proces-verbal întocmit de executorul judecătoresc Andronesei.

„Am pierdut bani“ De cealaltă parte, comisarul Roberto Hasnas neagă acuzaţiile care i se aduc şi spune că el, de fapt, a ieşit în pierdere împrumutând-o pe Ioana Dorhoi. „Sunt foarte bun prieten cu fratele ei şi aşa am ajutat-o. Nu i-am perceput nicio dobândă. Eu, dimpotrivă, am pierdut bani pentru că ea a plecat în America şi aproape un an nu mi-am putut recupera banii“, ne-a declarat comisarul Hasnas.

ÎN JUSTIŢIE A câştigat procesul împotriva băncii Turul României 

În 2003, Ioana Dorhoi a luat un credit imobiliar de la BRD Bistriţa, în valoare de 70.000 de euro, şi a pus gaj o casă din Alba-Iulia şi un teren de lângă Bistriţa. După ce executorul judecătoresc angajat de Roberto Hasnas a trimis la BRD o adresă prin care înştiinţa banca de această procedură, Ioana Dorhoi s-a trezit acasă cu o somaţie să ramburseze integral creditul imobiliar. „Pe 18 septembrie 2006 am fost somată să plătesc, în 15 zile, suma de 42.098 euro, adică tot ce mai aveam de restituit. Motivul invocat de bancă a fost că s-a diminuat gajul pe care l-am depus la momentul în care am luat creditul. Dar ceea ce a făcut banca a fost un abuz. Când a fost emisă această somaţie, executarea silită deschisă de Hasnas era deja închisă“, explică Ioana Dorhoi. Pentru că BRD a mers înainte cu procedura de recuperare a debitului, locuinţa din Alba-Iulia a fost scoasă la licitaţie publică. „Am primit acasă o hârtie de la executorul bancar Herlea Romulus prin care am aflat că imobilul a fost vândut“, povesteşte Ioana Dorhoi. Dorhoi a deschis un proces prin care a cerut ca BRD să fie obligată să respecte graficul de plăţi stabilit la momentul semnării contractului. Astfel, Curtea de Apel Cluj a dispus luna trecută că Ioana Dorhoi are dreptate, iar BRD este obligată să respecte graficul de rate.

Ioana Dorhoi, păgubit: "Am primit acasă o hârtie de la executorul bancar Herlea Romulus prin care am aflat că imobilul a fost vândut."   POZIŢIA BRD

Contract reziliat din vina clientului

În timpul procesului, avocata Ioana Paşalega, care a reprezentat interesele băncii, a spus că Ioana Dorhoi nu şi-a achitat ratele la timp. În acest sens a fost dat ca exemplu rata pe luna noiembrie 2007, când Ioana Dorhoi a depus suma de 250 de euro în loc de 761,53 euro. În opinia băncii, nerespectarea graficului de rambursare şi diminuarea garanţiei imobiliare depuse au stat la baza rezilierii unilaterale a contractului. În replică, Ioana Dorhoi a spus că, în luna noiembrie 2007, a depus doar 250 de euro deoarece banca a dispus rezilierea contractului încă din septembrie 2006. „Nu am vrut să plătesc mai mult că nu am ştiut ce se întâmplă. Acum nu mai am nicio restanţă“, a adăugat Dorhoi.