Analiză AFP: Îngrijorare în România, după ce opoziţia acuză o "veritabilă lovitură de stat"
- Simona Mătieș
- 3 iulie 2012, 21:20
Noua coaliţie de centru-stânga la putere în România a lansat, azi, o ofensivă în războiul cu preşedintele de centru-dreapta revocându-l, printr-un vot surpriză şi contestat, pe preşedintele Senatului, o veritabilă "lovitură de stat", potrivit opoziţiei, relatează AFP într-un amplu comentariu.
Uniunea Social-Liberală (USL), la putere de la începutul lui mai, vrea să o înlocuiască şi pe preşedinta Camerei Deputaţilor, şi ea membră a opoziţiei democrat-liberale, în cadrul a ceea ce este descris de către analiştii politici drept "un plan pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu" în zilele care urmează. USL l-a destituit şi pe avocatul poporului, care poate contesta deciziile guvernamentale, notează AFP.
Mass-media româneşti evocă un "Blitzkrieg" pentru a obţine controlul asupra instituţiilor încă controlate de opoziţie, în timp ce numeroase ONG-uri, printre care şi Fundaţia Soros, îşi exprimă îngrijorarea de mai multe săptămâni în privinţa "presiunilor guvernului asupra vocilor şi instituţiilor independente". Posibila destituire a judecătorilor Curţii Constituţionale Un scenariu de destituire rapidă ar implica o revocare a unor anumiţi judecători ai Curţii Constituţionale, o ipoteză evocată voalat de membri ai USL în ultimele zile.
Într-un semnal de alarmă rar pentru o astfel de instituţie, Curtea, garant al respectării Constituţiei, a denunţat marţi "atacurile fără precedent" la care este supusă din partea guvernului de centru-stânga.
"Având în vedere gravitatea situaţiei şi ameninţările de revocare a anumitor judecători, Curtea Constituţională a sesizat Comisia de la Veneţia", organ consultativ al Consiliului Europei, au indicat înalţi magistraţi. După o decizie a Curţii defavorabilă guvernului în privinţa reprezentării României la Consiliul European, ministrul justiţiei, Titus Corlăţean, a pus în discuţie mai mulţi judecători. Preocuparea comisarului european pentru Justiţie
Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, s-a declarat "foarte preocupată" de atacurile asupra independenţei Curţii Constituţionale. "Un sistem judiciar independent care funcţionează bine este o condiţie prealabilă pentru o încredere mutuală în sectorul justiţiei în Europa', a afirmat ea.
Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, s-a declarat la rândul său "foarte îngrijorat de orice tentativă care ameninţă independenţa instituţiilor democratice".
"Am avut precedente regretabile în SUA pentru schimbarea compoziţiei Curţii Supreme în timpul preşedinţiei Roosevelt. A fost o zi tristă (...) şi va fi o zi tristă dacă acelaşi lucru se va petrece astăzi în România", a adăugat el. Într-un comunicat transmis marţi, după semnalul de alarmă al Curţii, USL a informat că "niciun moment nu s-a pus problema ca USL să iniţieze revocarea unor judecători", relatează AFP. Alegerea lui Crin Antonescu în fruntea Senatului
Crin Antonescu, lider al Partidului Naţional Liberal (PNL), formaţiune membră a coaliţiei de centru-stânga aflată la putere în România, a fost ales marţi preşedinte al Senatului, printr-un vot a cărui legalitate este contestată. Crin Antonescu îl înlocuieşte pe Vasile Blaga, membru al Partidului Democrat Liberal (PDL, opoziţie), care a fost revocat cu câteva minute înainte, în cursul unei şedinţe extraordinare convocate marţi prin surprindere.
Potrivit Constituţiei române, preşedintele Senatului nu poate fi revocat decât dacă grupul parlamentar de unde provine, în acest caz PDL, îi solicită înlocuirea, a indicat pentru AFP specialistul în drept constituţional Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din Bucureşti, apreciind că înlocuirea lui Blaga "nu este conformă cu constituţia". România trăieşte o situaţie de coabitare delicată de la începutul lui mai şi venirea la putere a guvernului USL, după căderea precedentului guvern de centru-dreapta în urma unei moţiuni de cenzură. Preşedintele Traian Băsescu, ales în decembrie 2009 pentru un mandat de cinci ani, provine din centru-dreapta şi se opune guvernului lui Victor Ponta. Alegeri legislative sunt prevăzute în toamnă, notează AFP.