Aproape 1000 de oameni au participat la un marș în memoria victimelor tragediei din Clubul Colectiv. Manifestanții au venit cu flori albe și lumânări pentru a parcurge traseul din Piața Unirii până la Clubul Colectiv. Între participanți sunt și tineri care au supraviețuit incendiului.
Oameni s-au adunat în parcul din Piața Unirii, la patru ani de la tragedia care s-a petrecut în Clubul Colectiv, unde 64 de oameni au murit și alți 146 au fost răniți. Manifestanții au plecat în marș spre Clubul Colectiv, cu flori albe și lumânări, în memoria victimelor incendiului de acum patru ani. Au adus și un banner pe care au scris „#Colectiv Capul lui Arafat vrem #Arafat_demisia”, informează cancan.ro. Cei care participă la marș spun că și-au pierdut încredere în statul român. Între bucureștenii veniți la marși este și Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului din Clubul Colectiv. Spune că a conștientizat schimbarea produsă în societate după momentul Colectiv, dar că, în continuare, simte că oamenii trebuie să se descurce singuri și că „statul pe care noi îl plătim e degeaba”.
„Suntem aici pentru că se fac patru ani. Patru ani de nepăsare, de indolență, de când noi știm, ca popor, că suntem pe propriile picioare și că statul pe care noi îl plătim e degeaba. Mi-aș fi dorit, în timpul acesta, să văd mai multă responsabilitate, ca cei care sunt puși în funcții să îi respecte pe cei care îi pun acolo și să își îndeplinească atribuțiile pentru care sunt plătiți, nu doar să stea la poze, să dea bine, ca să mai prindă un mandat. (…) Înainte de Colectiv oamenii erau mult mai nepăsători. După Colectiv s-a produs ceva, s-a trezit societatea civilă și a început să conștientizeze că dacă noi nu facem nimic nu o să facă nimeni pentru noi”, a spus Adrian Albu.
„Eu mi-am pierdut orice încredere în statul român. Trebuie restructurat totul din temelii”, a spus unul dintre participanții la marșul din Capitală. Altul crede că tragedia de acum patru ani s-ar putea repeta. În orice moment se poate întâmpla la fel. Domnul Arafat spune că nu, dar noi spunem că da. Am văzut imaginile noi. Am simțit indignare și aceeași neputință ca în seara de 30 octombrie, acum 4 ani. Realizăm că suntem singuri, suntem mulți, dar tot singuri. Ar trebui să fie statul alături de noi, dar din păcate statul nu este alături de noi. Schimbarea începe, însă, cu noi. Trebuie să ne facem auziți, pentru noi, pentru ei și pentru copiii noștri”, a spus un alt participant.
Reprezentanții mai multor instituții au transmis, miercuri, mesaje în memoria victimelor de la Colectiv și de susținere a familiilor acestora. În urma incendiului de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 146 au fost răniţi.