Centrul de Cardiologie Craiova a obţinut, în instanţă, suspendarea comasării cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.
Practic, comasarea a fost suspendată de magistraţii Curţii de Apel Craiova, până la judecarea, pe fond, a cererii de anulare a HG 105/2011, actul normativ prin care s-a luat această decizie. Reprezentanţii Centrului de Cardiologie Craiova au acţionat în instanţă atât Ministerul Sănătăţii (MS), cât şi Guvernul României, prin premierul Emil Boc.
Primul termen al procesului de suspendare a comasării a avut loc pe 23 martie. Procesul de la Curtea de Apel Craiova a debutat cu o amânare, pentru întocmirea unei adrese către Guvernul României. Decizia Curţii de Apel Craiova, pronunţată luni, după mai multe amânări, poate fi însă atacată cu recurs.
MS: este o măsură provizorie
Chiar şi aşa, cazul de la Craiova poate constitui un precedent pentru cele 110 cazuri de comasare a unor unităţi sanitare, la nivel naţional, dar şi pentru cele 67 de decizii de desfiinţare a unor spitale. Asta, în timp ce Ministerul Sănătăţii vede situaţia ca pe una provizorie.
"Este o suspendare, şi nu a anulare, o măsură provizorie, temporară, la care vom face recurs. Aştepăm judecarea pe fond, fiindcă ceea ce s-a întâmplat acum e doar o etapă", a spus Oana Grigore, de la Biroul de Presă al Ministerului Sănătăţii, citând juriştii MS.
S-a implicat societatea civilă
Desfiinţarea prin comasare a Centrului de Cardiologie Craiova a atras atenţia şi societăţii civile. Astfel, Asociaţia Euro-Agora, reprezentată de preotul spitalului, Marcel Răduţ-Selişte, ziaristul Mihai Firică şi omul de afaceri Dan Horaţiu Buzatu, s-a ocupat de strângerea de semnături, în încercarea de a convinge MS să renunţe la decizie.
"Am strâns, iniţial, 12.000-13.000 de semnături, pe care le-am şi depus la registratura Ministerului Sănătăţii. Am continuat şi după depunere strân gerea de semnături, astfel că acum putem vorbi despre 20.000-21.000. Este cea mai mare acţiune de gen din Oltenia, care nu a avut caracter politic", a declarat Dan Horaţiu Buzatu.
"Este o măsură provizorie, temporară, la care vom face recurs. Aşteptăm judecarea pe fond."
OANA GRIGORE, PR Ministerul Sănătăţii
MOTIVAŢII LA ANULAREA COMASĂRII A DOUĂ SPITALE DIN CRAIOVA
Nu s-a făcut dezbatere publică, pagubele sunt iminente
-
Lista spitalelor din România care au fost reprofilate -
Lista spitalelor din România care au fost comasate