Comandament de iarnă la Primăria Capitalei. Meteorologii au emis COD GALBEN de NINSORI şi GER
- Mihai Oprea
- 3 ianuarie 2016, 14:11
Primarul general Răzvan Sava a convocat, duminică, 3 ianuarie 2016, ora 9.00, comandamentul de iarnă al Municipiului București, structură din care fac parte instituții și societăți comerciale responsabile cu deszăpezirea Capitalei.
Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie a emis, încă de sâmbătă, o avertizare cod galben de ninsori şi ger valabil pentru noaptea de duminică spre luni. Potrivit prognozei, în Bucureşti este posibil să ningă în noaptea de 3 spre 4 ianuarie 2016, iar temperatura va depăşi -10 grade pe timpul nopţii. Intervenţia pentru deszăpezirea oraşului este atributul firmelor de salubritate, aflate sub contract cu primăriile de sector. Primăria Capitalei are rolul de coordonare a acţiunilor de deszăpezire, de monitorizare şi control al acestora.
”Avem un plan de deszăpezire la nivelul întregului oraş. Avem şi pe hârtie şi în teren utilaje şi oameni pregătiţi pentru această activitate. Astăzi avem o situaţie reală pe care avem obligaţia să o depăşim cu succes. Îi asigur pe responsabilii cu deszăpezirea că ne vom exercita atribuţiile de coordonare cu profesionalism, iar cele de monitorizare şi control cu rigoare. Cine nu îşi face treaba va fi aspru sancţionat”, a anunţat, duminică, primarul general Răzvan Sava.
Primarul general le-a cerut responsabililor cu deszăpezirea oraşului să asigure numărul suficient de utilaje şi material antiderapant astfel încât, luni, 4 ianuarie 2016, în Bucureşti să se poată circula în condiţii normale. Potrivit strategiei de deszăpezire, prioritate pentru intervenţie vor avea podurile, pantele, pasajele rutiere, urmând ca apoi să se intervină pe traseele pe care circulă mijloacele de transport în comun. Tot la urgenţă se va acţiona pentru deblocarea arterelor situate în perimetrul spitalelor şi altor obiective sociale de interes. Odată finalizată intervenţia pe obiectivele amintite, se va interveni pe arterele secundare.
”Prioritate pentru deszăpezire au pasajele şi podurile rutiere, bulevardele principale pe care circulă mijloacele de transport public şi arterele care asigură accesul spre spitale şi alte obiective sociale de interes. Orice mică problemă care apare pe unul din obiectivele amintite va fi sancţionată, conform legii”, i-a avertizat primarul general pe operatorii firmelor de salubritate, prezenţi, duminică, la şedinţa comandamentului de iarnă.
Firmele responsabile cu deszăpezirea oraşului au anunţat că vor interveni cu 450 de utilaje şi 1.400 de muncitori astfel: 70 de utilaje în Sectorul 1; 120 de utilaje în Sectorul 2; 70 de utilaje în Sectorul 3; 45 de utilaje în sectorul 4; 49 de utilaje în Sectorul 5 şi 96 de utilaje în Sectorul 6.
De asemenea, primarul general a cerut Poliţiei Locale şi Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti să trateze responsabil problema persoanelor fără adăpost şi să asigure transportul persoanelor din această categorie defavorizată către adăposturile Primăriei Generale şi ale Primăriilor de Sector.
”Direcţia de Asistenţă Socială are obligaţia să trateze responsabil problema oamenilor fără adăpost. Lăsaţi birocraţia acasă şi trataţi uman aceste cazuri sociale. Este ger, iar cei de la Serviciul de Ambulanţă au alte urgenţe decât să negocieze cu administratorul unui centru de primiri ce fel de persoane se încadrează în profilul omului fără adăpost. Să nu aud că nu au fost primiţi oameni ai străzii în centrele noastre”, a avertizat primarul general Răzvan Sava responsabilii Direcţiei de Asistenţă Socială, după ce reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă al Capitalei au reclamat că sunt situaţii în care diverse persoane fără adăpost sunt redirecţionate către spitalele de urgenţă de către administratorii centrelor sociale.
Primăria Capitalei are disponibile, în prezent, 106 locuri în complexul de servicii sociale ”Sfantul Ioan, din bulevardul Theodor Pallady, restul pana la 555 fiind deja ocupate.
Primăria Capitalei și Poliția Rutieră a Municipiului București adresează un apel bucureștenilor să folosească cât mai mult mijloacele de transport public. În acest sens, Regia Autonomă de Transport București (RATB) va suplimenta numărul mijloacelor de transport în comun pe majoritatea liniilor.
În cazul bucureștenilor care folosesc mașinile personale pentru a se deplasa în oraș, autoritățile fac apel la șoferi să se asigure că autovehiculele pe care le conduc sunt echipate corespunzător sezonului rece: au anvelope de iarnă iar sistemele de încălzire ale mașinii sunt funcționale. De asemenea, Primăria Capitalei și Poliția Rutieră adresează un apel șoferilor bucureșteni să acorde prioritate utilajelor de deszăpezire pe care le întâlnesc în trafic.
Primăria Capitalei atenționează proprietarii de clădiri sau spații comerciale că au obligația de a înlătura zăpada depusă pe trotuarele din fața imobilelor pe care le dețin. Conform articolului 12, anexa 1 a HCGMB 120/2010, proprietarii de imobile au obligația să înlăture zăpada, gheața și țurțurii formați în perimetrul clădirilor pe care le dețin, în maxim 24 de ore de la încetarea ninsorii. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amenzi de la 200 la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 500 la 2.000 de lei pentru persoane juridice.
Pentru eventuale probleme generate de îngheț sau ninsoare, Primăria Capitalei pune la dispoziție numerele de dispecerat 0800.800.868 și 021.9844. Totodată, Primăria Capitalei adresează un apel bucureștenilor să sesizeze la aceste numere de telefon prezența pe stradă sau în scările blocurilor a unor persoane fără adăpost, pentru ca acestea să fie preluate de Poliția Locală și transportate la unul din centrele sociale ale Capitalei.