Colorantul din sucul galben provoacă alergii

Colorantul din sucul galben provoacă alergii

Chimicalele din lichidele pe care le consumăm frecvent sunt responsabile de apariţia unor probleme ale pielii şi a câtorva afecţiuni respiratorii.

Coloranţii, conservanţii, aromatizanţii şi îndulcitorii din sucuri pot provoca alergii, şi uneori pot agrava sau favoriza apariţia unor boli mai grave.

În cazul alergiilor cauzate de băuturile răcoritoare, reacţiile cel mai des întâlnite sunt manifestările cutanate şi cele respiratorii.

Dintre coloranţi, cel mai periculos este cel folosit pentru sucurile galbene, dar aproape la fel de nociv este şi cel roşu.

Ne puteți urmări și pe Google News

15 substanţe alergene

Băuturile răcoritoare industrializate au un grad ridicat de periculozitate din cauza mai multor tipuri de coloranţi şi conservanţi.

"Printre aditivii care pot provoca alergii sunt coloranţii azotici de sinteză, tartrazina sau colorantul galben. La fel de periculoşi sunt toţi aditivii care dau culoare sucului", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.

Pe piaţa românească există în jur de 15 astfel de substanţe care se găsesc în băuturile răcoritoare, dintre care cele mai frecvent întâlnite sunt eritrozina, chinoleina, tartrazina (E102), albastru briliant (E133).

Nici sucurile light nu vă feresc de pericol.

"Nu este bine să consumăm sucuri light care conţin edul coranţi chimici de sinteză, de tipul aspartam, acesulfam-k (E950), ciclamaţi (E952), zaharină, sucraloză (E955)", avertizează specialistul.

Reacţii imediate sau târzii

Coloranţii şi conservanţii care se pun în sucuri pot provoca urticarie, o alergie de tip imediat, care apare la consumarea produsului, la contactul cu gura sau buzele.

"Există şi reacţii de contact de tip întârziat, care se manifestă tot cu leziunile urticariene, nişte pete roşii umflate pe corp. Un alt tip de eczemă îl reprezintă iritaţiile care apar ca nişte vezicule mici pe fond roşu, care provoacă mâncărimi", explică prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de Dermatologie a Universităţii de Medicină "Gr.T. Popa", din Iaşi.

În funcţie de tipul de leziuni puteţi face analize de sânge sau teste "patch", care urmăresc să găsească alergenul ce produce eczema prin lipirea unor timbre pe spatele pacientului.

ETICHETA

Risc de ADHD şi tulburări hormonale

Fiecare organism reacţionează diferit la chimicale, şi, pe lângă alergii, substanţele toxice din sucuri pot provoca şi alte tulburări ale organismului.

"De exemplu, coloranţii favorizează apariţia ADHD-ului, dar şi a tulburărilor hormonale (în special ale funcţiei tiroidei). Conservanţii pot interfera cu absorbţia vitaminelor sau le pot chiar distruge. Edulcoranţii, chiar dacă nu au calorii, pot avea ca efecte negative îngrăşarea printr-un mecanism neurohormonal, denumit reflex cefalic", explică specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi.