Colonelul medic care s-a îmbogățit pensionând contra ȘPAGĂ colegii, a fost arestat pentru 30 de zile

Un colonel MApN, șef de secţie de la Spitalul Militar Timişoara, a fost reținut, joi seara, pentru 30 de zile, după ce a fost prins primind șpagă de la un investigator sub acoperire. Medicul ceruse 500 de euro ca să ”rezolve” un dosar de pensionare. El se face vinovat, spun procurorii DNA, de pensionarea anticipată și fără drept a mai multor cadre militare și de la un penitenciar din vest.

Tribunalul Timiș a decis ieri searăî arestarea preventivă pe 30 de zile a colonelului șpăgar. Acesta atacat în apel decizia și speră ca săptămâna viitoare să scape de pușcprie.

Şeful Secţiei de Medicină Internă din cadrul Spitalului Militar din Timişoara, medicul Eugen Silviu Poşiar, a fost ridicat, miercuri, de ofiţerii DGA şi procurorii DNA, după ce a primit 500 de euro mită de la un investigator sub acoperire căruia i-a promis că va rezolva un dosar de pensionare de cadru militar. Investigatorii au descins, miercuri, la Spitalul Militar din Timişoara şi la locuinţa medicului.

Seiful plin cu bani

Medicul primise recent suma de 500 de euro de la un investigator sub acoperire căruia îi garantase că va interveni pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de pensionare. În urma percheziţiilor, în locuinţa medicului, procurorii au găsit, într-un seif, peste 150.000 de euro, mai multe monede din aur şi o sumă importantă în lei. Medicul deține o vilă de peste 400 mp, două garsoniere, o casă de vacanță. Un teren intravilan și un Mercedes.

Conform ultimei declarații de avere, medicul are împreună cu soția sa un teren intravilan de 400 de metri pătrați, o casă de 420 mp, două garsoniere, o casă de vacanță și un Mercedes din 2012. Se pare că mai multe cadre de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad au beneficiat de serviciile medicului militar, fiind pensionați pe caz de boală cu ajutorul lui.

A pensionat ilegat 70 de persoane

Potrivit procurorilor DNA pe numele medicului Poșiar s-au reținut două fapte de luare de mită și alte două de trafic de influență. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: ”Începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală (pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial). Concret, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Poșiar Eugen Silviu, care: în situația în care nu identifica afecțiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfășurarea activității profesionale a „solicitanților”, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecțiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecțiuni grave); acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile; întocmea actele necesare programării în fața comisiei de specialitate. Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziție, membrii comisiei declarau persoanele respective ”apt limitat”, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie.  În modalitatea expusă, până în prezent, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condițiilor legale sau au inițiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani. În același context, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Poșiar Eugen Silviu, în calitatea menționată mai sus, a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro și 2.000 lei. De asemenea, medicul a mai pretins de la alte două persoane sume neprecizate de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă clasarea acestora din motive medicale”. (Sursa foto: Adevărul.ro)