Colectare selectivă şi reciclare la Covasna

Judeţul Covasna va introduce un sistem de management integrat al deşeurilor, care presupune atât stimularea colectării selective, cât şi tratarea deşeurilor, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Ministrul Laszlo Borbely va semna un contract de finanţare al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean. Acesta este cel de-al şaptelea proiect de management integrat al deşeurilor, aprobat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial “Mediu”. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Prin acest proiect se va asigura o rată de colectare a deşeurilor de 100% în zonele urbane şi rurale, precum şi implementarea unor metode de tratare a deşeurilor municipale biodegradabile (compostare în gospodării şi compostare centralizată).

  • Citiţi şi promisiunea ministrului privind crearea unui sistemu naţional, integrat, de colectare selectivă.

De asemenea, printre obiectivele proiectului se numără închiderea depozitelor de deşeuri urbane neconforme (4 depozite) şi construirea unui depozit ecologic de deşeuri, întărirea capacităţii tehnice şi manageriale a autorităţilor din judeţul Covasna, dar şi creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la beneficiile rezultate din proiect, colectarea separată a deşeurilor şi reciclarea acestora în vederea atingerii ţintelor stabilite prin Tratatul de Aderare. În cadrul proiectului se va construi un Centru de Management Integrat al Deşeurilor la Boroşneu Mare, care va include un depozit ecologic, o linie de sortare (cu o capacitate de 11.000 t/an), o staţie de compostare a deşeurilor (cu o capacitate de 12.000 t/an) şi o staţie de transfer la Târgu Secuiesc. Perioada de implementare a proiectului va fi de 2 ani şi 10 luni.