Colectă de carte pentru bătrânii de la un centru din Hunedoara

Institutul Multimedia Româno-Elveţian din Deva a iniţiat o campanie de strângere de cărţi pentru biblioteca Centrului de Îngrijire şi Asistenţă de la Brănişca, judeţul Hunedoara.

Ideea "colectei" de cărţi pentru bătrânii de la Brănişca i-a venit Ligiei Iarovszky, asistent-manager în cadrul Institutului Multimedia, în momentul în care a vizitat Centru de Îngrijire şi Asistenţă şi a constatat că pacienţii ar citi, dar nu prea mai au ce. "Ne-am gândit că este şi acesta un fel de a ajuta, de a face o bucurie unor oameni aflaţi în suferinţă acum, în preajma Paştelui. Sperăm să strângem cât mai multe cărţi cu care Centrul de Îngrijire de la Brănişca să poată alcătui o mică bibliotecă pentru pacienţii săi", spune Ligia Iarovzsky, care adaugă că pentru promovarea campaniei, de data aceasta, au apelat la varianta on-line, pe reţelele de socializare Facebook şi Twitter precum şi în blogosferă. "Am apelat la această variantă deoarece am simţit că implicarea tinerilor în asemenea iniţiative este destul de slabă şi dorim să schimbăm câtuşi de puţin situaţia", mărturiseşte Ligia Iarovszky. "Nu suntem la prima iniţiativă de acest fel şi, cu siguranţă, nu va fi nici ultima. Ne dorim din suflet să reuşim să adunăm sute de cărţi vechi pe care să le oferim apoi suferinzilor din centrul de la Brănişca", declară managerul Institutului Multimedia, Daniela Chrzanovski.

Citesc aproape orice

În prezent, la Brănişca sunt îngrijiţi 65 de pacienţi, majoritatea bătrâni, mai toţi suferinzi de afecţiuni neurologice sau mentale. Mare parte dintre ei sunt imobilizaţi la pat, iar atunci când asistentele vin cu câte un braţ de cărţi pentru a le împărţi prin saloane speră să găsească una pe care nu au citit-o. De multe ori spun însă "A, pe asta am citit-o de trei ori, pe asta de două ori. Altceva mai nou nu aveţi?", iar asistentele ridică din umeri. Sunt doar vreo 200 de cărţi în tot centrul. Vasile Boncuţ (62 de ani), le-a devorat deja aproape pe toate în cei aproape patru ani de când este internat aici, în urma unui atac cerebral. "Citesc cărţi de dragoste şi cărţi de aventuri. Cărţile cu violenţă nu-mi plac pentru că-mi provoacă nişte stări aiurea. Şi la televizor, când văd o ştire cu violenţă prefer să nu mă mai uit. De televizor sunt sătul. Când iau o carte în mână mă transpun în acţiune şi mă simt mai bine", mărturiseşte bărbatul.

Citeşte o carte în trei zile

Colegul său de sesiuni de lectură este Marian Iuliu. De patru ani este imobilizat într-un scaun cu rotile, din cauza unui accident rutier. Şi-a cerut transferul la centrul de la Brănişca datorită sălii de recuperare de aici, mai bine dotată decât în alte centre similare din judeţ. Măduva coloanei vertebrale i-a fost serios afectată şi nu mai poate merge. Speră însă ca peste patru sau cinci ani să poată face câţiva paşi. Pe lângă sesiunile de recuperare îi rămâne destul timp liber. Nu prea mai are ce să citească din lotul subţire de cărţi al centrului. Noroc cu surorile sale, care-i mai aduc cărţi de-acasă, ori îi mai cumpără din librării. Dar tot nu e de-ajuns, pentru că, dacă-i place cartea, o termină în cel mult trei zile, indiferent de cât de groasă ar fi. "De mic am rămas oarecum blocat pe cărţile de capă şi spadă. Dar citesc şi alte genuri, însă, recunosc, mă rezum la cele mai uşurele", conchide Marian iuliu.

Cărţile îi ajută în terapie

Peste câteva zile, la Centrul de Îngrijire de la Brănişca va fi dată în folosinţă o nouă clădire, unde s-ar putea găsi şi un spaţiu pentru o sală de lectură cu destule rafturi care să găzduiască mai multe cărţi. De cărţi se ajută până şi personalul medical în procedurile de recuperare a pacienţilor. "Le schimbă starea. Până şi un simplu paragraf este de ajuns uneori pentru câte un pacient. Mare trecere au cărţile religioase şi de ele cred c-ar fi nevoie. Apoi, cărţile de acţiune sau cărţile care au ca temă războiul", spune Carmen Spiridon, asistent social în cadrul centrului de la Brănişca. Hunedorenii care vor să doneze cărţi o pot face direct la centrul din Brănişca sau se pot adresa Institutului Multimedia Româno – Elveţian, al cărui sediu este situat în Deva, pe Aleea Viitorului, numărul 2, sau la numărul de telefon telefonul 0354.206.211.