Lovitură de teatru. Coldea nu a scăpat de control judiciar, doar are voie să iasă din România

Florian Coldea. Sursa foto: EVZ

Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi că fostul prim adjunct al SRI, generalul Florian Coldea, fostul şef al direcţiei juridice din SRI, Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă – să rămână în continuare sub măsura preventivă a controlului judiciar, în dosarul de corupţie în care aceştia sunt anchetaţi de DNA.

Astfel, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă sunt menţinuţi de instanţele din România de 6 luni sub control judiciar.

Judecatorul  Andrei Viorel Iugan de la Curtea de Apel Bucuresti a mai dispus ca Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă să poată să părăsească România, dar cu condiția de a nu depăși spațiul Uniunii Europene.

Explicația CAB

Iată cum a explicat Curtea această formulare privind controlul judiciar în dosarul Coldea-Statul Paralel.

"Desființează, în parte, ordonanța menționată, în sensul modificării obligației prevăzute de art. 216 alin. 3 C. pr. pen. raportat la art. 215 alin. 2 lit. a C.pr.pen., inculpaților urmând a li se interzice să depășească spațiul Uniunii Europene fără încuviințarea procurorului, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată.

Menține celelalte dispoziții ale ordonanței Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Structura Centrală, emisă la data de 8 noiembrie 2024 prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune în ceea ce îi privește pe inculpați.”

Curtea de Apel București. Sursa foto: Arhiva EVZ

Analiza detaliată a punctelor cheie

Această formulare din dosarul Coldea se referă la o decizie judiciară care modifică unele aspecte ale unei ordonanțe anterioare, având legătură cu controlul judiciar aplicat inculpaților într-un dosar penal. Aici este o analiză detaliată a punctelor cheie:

1. Desființare parțială a ordonanței: Judecătorul a hotărât să anuleze doar o parte din ordonanța precedentă, ceea ce înseamnă că nu toate dispozițiile acesteia sunt afectate de decizie.

2. Modificarea obligațiilor inculpaților: Se specifică faptul că obligativitatea impusă inculpaților prin articolul 216 alineatul 3 din Codul de procedură penală (C.pr.pen.) este modificată. În mod particular, aceasta vizează interdicția de a ieși din spațiul Uniunii Europene. Inculpații nu vor putea să părăsească această zonă geografică fără a obține încuviințarea de la procuror, judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată.

3. Menținerea altor dispoziții: În continuare, decizia menține celelalte dispoziții ale ordonanței emise de Parchet, care a fost dată pe 8 noiembrie 2024. Aceste dispoziții se referă la prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune în ceea ce îi privește pe inculpați, ceea ce înseamnă că, deși a fost modificată obligația de a nu părăsi Uniunea Europeană, măsurile de control judiciar continuă să se aplice. În concluzie, această decizie aduce o ajustare a obligațiilor impuse inculpaților în cadrul controlului judiciar, lăsând în același timp intacte celelalte măsuri preventive stabilite de parchet.

Decizia Curţii de Apel în dosarul Coldea este definitivă.