Serbia se va conecta la sistemul de transport al gazelor naturale Transgaz și BRUA printr-o conductă ce urmează să fie construită la granița cu România. Construcția unei astfel de conducte este parte a unor proiecte comune, pe care autoritățile de la Belgrad le dezvoltă împreună cu cele de la București, în domeniul energiei.
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a anunțat că Serbia va pregăti documentaţia tehnică pentru construcţia unei conducte de gaze care va face legătura între Mokrin şi graniţa cu România. Lungimea acestei conducte va fi de 12,8 kilometri și va permite țării vecine să se conecteze cu sistemul Transgaz şi BRUA, după cum informează Tanjug.
„Serbia şi România au relaţii bune şi asta este o bază excelentă pentru a discuta despre proiecte comune viitoare. În acest an, Serbia a început construcţia gazoductului Nis - Dimitrovgrad, ceea ce ne va permite să primim gaze de la terminalul GNL în Grecia precum şi din Azerbaidjan. Însă planul nostru este să ne interconectăm cu statele vecine prin conducte de gaze, aceasta fiind singura modalitate pentru a ajunge la securitate în acest domeniu”, a spus Zorana Mihajlovic.
Zorana Mihajlovic s-a întâlnit luni, la Bucureşti, cu ministrul român al Energiei, Virgil Popescu. Cei doi oficiali au discutat despre implementarea unor proiect comune și despre construcţia unui interconector de gaze naturale. De asemenea, au trecut în revistă progresele realizate în cooperarea în domeniul energiei regenerabile.
Un proiect comun pentru interconectare
Un interconector de gaze între Serbia şi România este un proiect de interes comun, a subliniat ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic. Ea a mai adăugat că implementarea acestui proiect poate fi accelerată.
Proiectul care prevede interconectarea sistemului naţional de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia constă în construirea unei conducte de interconectare pe direcţia Arad – Mokrin. Lungimea acestui sistem este de aproximativ 97 kilometri, din care 85 km pe teritoriul României şi 12 km pe teritoriul Serbiei.
Virgil Popescu nu vede o reducere a prețului la gaze
Zilele trecute, Virgil Popescu s-a arătat sceptic în legătură cu reducerea prețurilor la gaze naturale în perioada imediat următoare. El a precizat că atât timp cât există o dependență de gazul rusesc, iar războiul dintre Rusia și Ucraina continuă, sunt șanse mici ca prețurile să se reducă. El a confirmat, însă, că prețul gazului natural a crescut fără nicio justificare
„Atâta timp cât vom fi în continuare dependenţi de gaz din Federaţia Rusă, preţ al gazului care am văzut cu toţii că începând cu a doua parte a anului trecut a început să crescut brusc, fără nicio justificare, practic manipulat, prin reducerea ofertei – că până la urmă asta a fost, s-a refuzat suplimentarea unor cantităţi de gaze în condiţiile în care cu ani în urmă acest lucru se întâmpla – este evident că, dacă vom avea o dependenţă, preţurile nu vor scădea. Vom depinde de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc”, a afirmat Virgil Popescu la Digi 24.