Codul Schengen va fi modificat în defavoarea cetățenilor Rusiei

Codul Schengen va fi modificat în defavoarea cetățenilor Rusiei Sursa foto: Arhiva EVZ

Europa va renunța la turiștii ruși treptat, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Comisia Europeană a confirmat oficial că la întâlnirea informală a miniștrilor de externe ai țărilor membre UE de la Praga se va discuta problema restricțiilor în ceea ce privește acordarea vizelor pe termen scurt pentru cetățenii Rusiei. Este posibilă modificarea Codului Schengen, care prevede clar că restricțiile privind acordarea vizei nu pot fi impuse după criteriul naționalității. Potrivit surselor, pentru cetățenii ruși nu se va produce o închidere totală și rapidă a UE. Dar există un acord de principiu privind reducerea treptată a numărului de vize eliberate cetățenilor Federației Ruse.

În perioada 30-31 august, la Praga, miniștrii de externe ai UE vor elabora o modalitate comună de abordare a problemelor eliberării vizelor Schengen pentru cetățenii Rusiei, a anunțat, la un briefing ținut la Bruxelles, reprezentantul oficial al Comisiei Europene, Anita Hipper. Din afirmațiile ei  reiese că în prezent în UE nu există o interdicție legală și completă în ceea ce privește eliberarea de  vize pentru cetățenii Rusiei, chiar și în acele țări care au introdus astfel de interdicții. Este vorba în primul rând de statele baltice. Între altele, începând cu 18 august, în Estonia intră în vigoare un ordin de guvern privind restricționarea pentru cetățenii Federației Ruse atât a eliberării vizelor, cât și a intrării cu vize eliberate anterior de Estonia. Ministrul estonian de externe, Urmas Reinsalu, i-a asigurat joi pe compatrioții săi că politica de vize în ceea ce-i privește pe cetățenii Rusiei se va înăspri în continuare. Aceasta îi va afecta pe cei care vin în țară nu în scopuri turistice, ci pentru a lucra sau studia.

Acum însă, după cum a subliniat Hipper, peste tot în UE se acordă în continuare vize pentru cetățenii Rusiei "din motive umanitare". Dar este evident că nu va mai putea dura mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hipper a reamintit că faptul că acordul privind simplificarea regimului de vize dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană a fost înghețat începând cu 25 februarie, a doua zi după începerea operațiunii militare speciale rusești în Ucraina. Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană va trebui să decidă într-un fel sau altul ce să facă cu el - să-l anuleze sau nu.

După cum a comunicat agenției Tass o sursă diplomatică de la Bruxelles, la Praga se va discuta introducerea de rectificări la Codul UE privind regimul de trecere a frontierei, altfel numit Codul Frontierelor Schengen au pur și simplu Codul Schengen. În acest cod se stipulează clar că nu se poate refuza eliberarea vizelor pe baza naționalității. O astfel de modificare a unuia dintre documentele fundamentale ale UE va necesita acordul tuturor țărilor UE și nu poate fi adoptată rapid. Prin urmare, potrivit sursei TASS, mai întâi va fi crearea unui "sistem voluntar de reducere de câteva ori a numărului de vize turistice" eliberate cetățenilor Rusiei. Adică, Uniunea Europeană va legaliza practica pe care guvernul Finlandei intenționează să o introducă în țara sa începând din luna septembrie. "Un astfel de sistem ne va permite să elaborăm formele optime de restricții în ceea ce privește acordarea de vize, la care ulterior s-ar putea alătura alte țări ale UE", a spus sursa, stipulând că interzicerea completă a obținerii vizelor pentru cetățenii ruși "puțin probabil să fie posibilă".

Oricum ar fi, declarația lui Hipper înseamnă că începe "închiderea" pentru cetățenii Rusiei a întregii Uniuni Europene. Întâlnirea de la Praga va fi informală, ceea ce înseamnă că acolo nu vor fi luate deciziile obligatorii din punct de vedere juridic. Miniștrii vor discuta doar despre elaborarea  unei abordări comune. În sfârșit, după cum a afirmat Hipper, întâlnirea de la Praga va anticipa vizita în Letonia și Finlanda a comisarului European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. După cum s-a exprimat reprezentantul Comisiei Europene, viitoarea hotărâre a UE depinde de evaluarea pe care o va face aceasta "provocărilor cu care se confruntă aceste țări".

Alegerea tocmai a acestor state pentru vizita lui Johansson nu este întâmplătoare. Letonia este o țară a Noii Europe, unul dintre liderii în ceea ce privește numărul de vize acordate rușilor. Acum însă președintele Letoniei, Egils Levits, propune anularea chiar și a permiselor de ședere eliberate anterior cetățenilor Federației Ruse. Iar Finlanda, dimpotrivă, aparține Vechii Europe.

La ora actuală ea este singurul stat care nu a făcut parte din blocul sovietic și care a emis anterior un număr considerabil de vize pentru cetățenii Rusiei, care a anunțat restricții stricte privind acordarea de vize pentru cetățenii Rusiei: aici va fi limitat numărul de vize eliberate cetățenilor Rusiei - maximum 10% din numărul actual. Se preconizează ca sancțiunile sale să fie considerare în UE un model. "În general, judecând după informațiile mass-media, societatea finlandeză sprijină introducerea de restricții privind acordarea de vize turistice pentru cetățenii Rusiei. Doar unii cetățeni din estul Finlandei, în regiunile care se învecinează cu Rusia, sunt îngrijorați că acest lucru va avea consecințe economice negative", a declarat, pentru Nezavisimaia Gazeta, Nikita Beluhin, cercetător junior la Departamentul de Studii Politice Europene din cadrul IMEMO al Academiei de Științe a Rusiei. În același timp, cel puțin deocamdată, sancțiunile finlandeze nu sunt atât de dure ca cele baltice. După cum a reamintit Beluhin, ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto, a spus că pentru ruși "procesul de obținere a altor tipuri de vize, de exemplu, cele de lucru și sau de studiu, poate fi chiar simplificat".

Cu toate acestea, există posibilitatea ca guvernul finlandez să nu poată, cel puțin rapid, să ia deciziile necesare pentru sancțiunile privind vizele. Primul ministru Sanna Marin s-a dovedit a fi eroina unei povești care ar putea-o costa poziția sau chiar libertatea și ar duce la destrămarea coaliției de guvernământ. În mass-media finlandeză a apărut un videoclip în care ea dansează la o petrecere cu participarea unor oameni cunoscuți din țară, inclusiv membri ai parlamentului. Vocea cuiva din afara cadrului cere "mai multă cocaină". Joi, Marin a confirmat reporterilor că videoclipul este autentic, dar a negat acuzațiile potrivit cărora ea sau oricare dintre participanții la petrecere consumă droguri. Premierul a fost de acord să facă testul corespunzător. Dacă se dovedește că Marin a mințit, va izbucni un scandal. Politicienilor finlandezi nu le va mai arde de hotărârile dificile în legătură cu alunecoasa problemă a vizelor. (Articol de Gennadi Petrov; Traducerea Silvia Nicolau, RADOR)