Codul portocaliu de ploi torențiale, extins pentru toată țara. Furtuna a făcut ravagii în București

Furtună. Sursa foto: John Sirlin | Dreamstime.com

ANM vine cu o avertizare de cod galben și portocaliu de ploi și vijelii, în majoritatea zonelor din România, astfel că vremea rămâne una ploioasă, caracterizată de instabilități accentuate. Noaptea trecută, furtunile au provocat pagube însemnate în București, după ce vântul a doborât 39 de copaci, care au avariat 26 autovehicule.

UPDATE: Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) extinde avertizarea de Cod portocaliu emisă pentru ziua de duminică, 29 mai, fiind vizate de ploi și vijelii 12 județe și capitala țării. Un cod galben de ploi este anunțat în mai toate celelalte regiuni ale țării, fiind exceptate doar un număr de 4 județe din România.

În capitala țării, aflată sub cod portocaliu, vremea va înregistra intensificări puternice ale vântului, cu viteze de până la 65-80 km/h, în timp ce cantitățile de precipitații vor depăși 10-20 l/mp, iar izolat chiar 30 l/mp.

Sursă foto: facebook.com/Tineretului

Pericol de inundații în trei județe

Mai mult, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor emite o atenționare de cod galben de inundații, valabil pentru râurile din județele Brașov, Harghita și Covasna, valabil până la ora 12:00.

Meteorologii anunță scurgeri importante pe versanți, pâraie, torenți și chiar viituri rapide la nivelul râurilor de mici dimensiuni, ce ar putea provoca inundații locale, alături de creșteri de debit și niveluri ce pot depăși cotele de atenție la nivelul râurilor: râul Negru, la nivelul  bazinului superior, cât și a afluenților din bazinul mijlociu și inferior, râul Olt, cu afluenții sectorului aval Podu Olt - amonte S.H. Feldioara.

Știre inițială: Astăzi, 29 mai, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizate meteo de vijelii, cu înnorări accentuate, ploi torențiale, intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice. Viteza vântului este de 55-75 km/h, iar izolat va trece de 80 km/h.

Cod galben și portocaliu de vijelii și ploi abundente

ANM transmite că vor fi înregistrate cantități mari de apă, ce depășesc 30 l/mp. În zona Olteniei, în vestul și nord-vestul Munteniei, dar și în regiunea Carpaților Meridionali, cantitățile de precipitații ajung să depășească 50 l/ mp. Maximele din termometre ale zilei se încadrează între 18-28 de grade Celsius.

În capitala țării, vremea este caracterizată de instabilitate accentuată, cu intervale de vânt puternic, vijelii sau chiar grindină, în timp ce maximele din termometre vor indica 27-28 de grade Celsius, în timp ce minimele nu depășesc 14-15 grade Celsius.

Vremea la munte și pe litoral

În zona montană sunt așteptate înnorări accentuate, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse cu caracter torențial, vijelii și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor fi de 50-90 l/mp, mai ales în zona Carpaților Meridionali, în vreme ce temperaturile aerului vor fi în scădere.

Pe litoral, cerul se menține noros, iar în a doua parte a zilei, dar și pe timpul nopții, se vor înregistra ploi, însoțite de fenomene ca descărcări electrice și intensificări ale vântului, existând condiții de formare a grindinii. Maximele din termometre se încadrează între 19-23 de grade Celsius, în vreme ce minimele se situează între 16-17 grade Celsius.

Vremea a făcut ravagii în România noaptea trecută

Sâmbătă seara, capitala României a fost sub cod galben și portocaliu de furtună, străzile au fost inundate, iar 26 de autoturisme au fost avariate, din pricina pomilor care au căzut, nu mai puțin de 39 de copaci. ANM a emis un cod portocaliu pentru zona București, începând cu ora 21:00 și până la miezul nopții.

„Se circulă îngreunat, ca după o vijelie, care a afectat în special Sectorul 6 și partea de sud a Capitalei. (…) În prezent, nu mai sunt intervenții în desfășurare, însă pe anumite părți ale carosabilului există apă care nu a fost preluată de sistemul de canalizare, dar nu împiedică circulația rutieră, doar o îngreunează. Nu avem niciun rănit, iar în prezent nu mai există niciun pericol pentru populație”, a transmis prefectul Capitalei, Toni Greblă.

Bilanțul pagubelor produse de furtună

Mai multe străzi și bulevarde din București au fost inundate de furtună. Ploaia în rafale a acoperit șoselele și trotuarele, iar canalizările nu au mai făcut față. Mașinile au circulat în apă care ajungea, în unele zone până la motorul autoturismelor. Mai multe acoperișuri au fost avariate și chiar smulse de pe blocuri. În unele zone au fost rupți copaci, care au căzut pe autoturisme.

Conform informațiilor furnizate de reprezentanții ISU București, furtuna ce a pornit sâmbătă după-amiază a provocat pagube în mai multe zone. Astfel, mai multe echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pe zece străzi pentru a îndepărta copaci, stâlpi sau elemente de construcţii dislocate de vântul puternic.