Codul Muncii nu îi ajută pe salariații care vor să rămână acasă!

În plină epidemie cu coronavirus, tot mai mulți angajați se gândesc să rămână acasă și să solicite angajatorilor acordarea unei perioade de concediu fără plată.

Specialiștii în Dreptul Muncii atrag atenția că această formă de concediu poate fi acordată doar în cazuri limitate, expres reglementate de lege. Astfel, cei care concediu concediu fără plată trebuie să știe că pot face acest lucru doar atunci când au probleme de rezolvat sau au nevoie de o perioadă de timp pentru a se pregăti pentru formare profesională.

Codul Muncii arată că salariatul poate cere concediu fără plată dacă are de ”rezolvat situații personale”, fără a detalia care sunt acestea. Situația excepțională pentru coronavirus nu se circumscrie acestei situații, atrag atenția specialiștii.

În cazul concediului fără plată, pentru perfecționare profesională sau pentru studiu, se pot folosi mai mult studenții, care sunt angajați. „Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza și fracționat în cursul unui an calendaristic, pentru susținerea examenelor de absolvire a unor forme de învățământ sau pentru susținerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituțiilor de învățământ superior”, se arată în Codul Muncii, care mai arată că această formă de concediu poate fi și plătită, dacă angajatorul este de acord.

Nici concediul medical pentru carantină nu poate fi o soluție pentru angajați, de a rămâne acasă, și asta pentru că acestă măsură poate fi dispus doar de inspectorii DSP sau medicii de familie, acolo unde există cazuri de cetățeni români, întorși din zonele roșii, sau care au intrat în contact cu persoane suspecte.

Singura măsură prin care unul dintre părinții unor copii de vârstă școlară, pot rămâne acasă este noua lege adoptată de Parlamentul României, în cursul săptămânii trecute. Aceștia beneficiază de un salariu de 75 la sută din salariul brut pe ramura de activitate, din domeniul unde lucrează respectivul părinte.