Codul Fiscal se modifică din nou: scumpiri la carburanţi şi ţigări

Noul an va debuta cu noi scumpiri. Românii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru carburanţi şi ţigări, chiar din prima lună a anului viitor, reiese dintr-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal.

Conform actului normativ, lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice, accizele pentru benzina fără plumb vor creşte cu 15 euro/tonă, respectiv de la 452 de euro/tonă la 467 euro/tonă.

Accizele pentru o tonă de motorină sunt în acest moment în cuantum de 347 euro, iar din 2011 vor fi de 358 euro.

În ultima săptămână carburanţii s-au scumpit cu aproape 15 bani/litru. De exemplu, Petrom a majorat preţurile la benzină pe 4 decembrie cu 7 bani/litru, iar marţi pe 7 decembrie, preţurile au fost crescute cu încă 7 bani pe litru. La motorine a fost aplicată pe 4 decembrie o creştere de 5 bani/litru, iar marţi preţurile au fost majorate cu încă cinci bani/litru.

Rompetrol a majorat preţurile la finele săptămâni trecute cu 7 bani/litru la benzină, iar Lukoil a modificat preţurile marţi, 7 decembrie.

În proiectul de ordonanţă de urgenţă este menţionat faptul că este "posibilă o creştere a preţurilor devânzare pentru anumite produse accizabile ca urmare a majorării nivelului accizelor".

Ţigările se vor scumpi în prima parte a anului viitor Conform actului normativ, acciza calculată la 1.000 de ţigarete va fi de 76,6 euro anul viitor, în creştere de la 74 euro în 2010. În prezent preţul mediu al unui pachet de ţigări este de peste 10 lei. În cazul în care se va aplica noul nivel al accizei de la începutul anului, impactul asupra unui pachet de ţigări va fi între 50 de bani şi un leu.

Acciza specifică va fi în prima jumătate a anului viitor de 48,5+22% din valoare.

În a doua jumătate a anului viitor, aceasta se va determina în funcţie de preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului precedent, acciza ad valorem şi acciza totală.

Impactul financiar la bugetul de stat va fi de 457,14 milioane de lei din TVA, 40,9 milioane lei din accize şi 63 milioane de lei din jocurile de noroc, unde va fi modificată din nou legislaţia.