Cod roșu de vreme severă. Furtuni cu grindină și vijelii în mai multe localități

Furtună. Sursa foto: Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment de vreme severă în mai multe localități din țară, caracterizat prin cod roșu. Se prognozează că vor cădea bucăți de grindină de dimensiuni medii și mari, însoțite de vijelii puternice.

Mai mult, vor fi ploi torențiale ce depășesc 40 de litri pe metru pătrat și descărcări electrice frecvente.

Cod roșu de furtuni și fenomene meteo extreme

Codul roșu de furtuni se va manifesta în mai multe localități din județul Suceava și va fi în vigoare până la 16.30.

Zonele afectate includ Suceava, Salcea, Dumbrăveni, Udești, Șcheia, Bosanci, Ipotești, Moara, Adâncata, Mitocu Dragomirnei, Stroiești și Siminicea, potrivit ANM.

De asemenea, un cod roșu de vreme rea va afecta și mai multe localități din județul Botoșani, acesta fiind valabil până la ora 16.45.

Ploi torențiale. Sursa foto: dreamstime.com

Vor fi vizate localitățile Botoșani, Mihai Eminescu, Vlădeni, Curtești, Bucecea. Aici se va înregistra, de asemenea, grindină de dimensiuni medii și mari, vijelie puternică, averse torențiale peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Cod portocaliu și galben de instabilitate atmosferică

De asemenea, pe tot parcursul zilei de marți și până miercuri la ora 10.00 sunt în vigoare coduri galbene și portocalii de instabilitate atmosferică.

Codul galben va afecta regiunile Crișana, nord-vestul Transilvaniei și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, unde se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică.

Aceasta va include averse torențiale, intensificări ale vântului cu rafale în general între 50 și 70 km/h, vijelii, grindină și descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 l/mp în intervale scurte de timp sau izolat peste 40 l/mp prin acumulare.

Grindină. Sursa foto: Pixabay

Codul portocaliu va afecta regiunile Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei, și local în Banat și în Maramureș, cu perioade caracterizate prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii cu viteze la rafală în general între 70 și 90 km/h, descărcări electrice și grindină.

Cantitățile de apă vor ajunge la 25-40 l/mp în intervale scurte de timp sau pe arii restrânse peste 50-70 l/mp prin acumulare.