Cod portocaliu de caniculă în Republica Moldova. Râurile și cascadele, afectate de secetă

Sursa foto: pixabay.com

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) din Republica Moldova a emis Cod galben și Cod portocaliu de caniculă. Avertizarea este valabilă până luni, 26 august. Potrivit SHA, temperaturile maxime în jumătatea de nord a țării vor atinge valori de până la 34-35 de grade Celsius. În restul teritoriului, potrivit SHS,  maximele vor atinge valori de 36-37 de grade.

Primăria Chișinău îi îndeamnă pe oameni, în cazul în car au probleme, să apeleze la corturile de prim ajutor, unde pot găsi apă și asistență medicală. De asemenea, sunt rugați să acorde o atenție deosebită persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii și vârstnicii. În cazul înregistrării situațiilor problematice, din cauza caniculei, oamenii sun îndemnați să sune la numărul unic de urgență 112.

Sursa foto: SHS

Probleme cu seceta în Republica Moldova

Arșița din această vară a dus la scăderea debiturilor unor râuri, ceea ce a făcut ca și unele cascade, atracții turistice în Republica Moldova, să aibă de suferit.

De exemplu, cascada Saharna din raionul Rezina s-a oprit din cauza secetei. Specialiștii dau asigurări că apa va reveni la toamnă, când va ploua. Râulețul Saharna are o lungime de până la 12 kilometri și ia naștere în satul Cinișeuți, raionul Rezina. Potrivit localnicilor, acesta formează 22 de cascade pe toată lungimea lui, printre care și cea din preajma Mănăstirii Saharna.

Cascada Saharna. Sursa foto: telex.md

Primarul comunei Saharna Nouă, Victor Macrii, a declarat pentru jurnaliștii de la Radio Europa Liberă că debitul râului Saharna este foarte mic. „Factorul uman nu este implicat, cauza principală este seceta”, a spus edilul, care a mai precizat că este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva în cele trei mandate ale sale.

În așteptarea ploilor

Și Cascada Mare Țipova trece prin aceeași situație. Aceasta face parte din râulețul Jidăuca, care are o lungime de 13 km și pornește dintre dealurile satului Cinișeuți. În canionul Țipova-Horodiște, ar fi cinci-șapte cascade mai măricele, a explicat Ludmila Iftodi, șefa complexului muzeal „Saharna-Țipova”, filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Debitul Cascadei Mari a scăzut vizibil față de această primăvară, iar alte două – Cascada Mică și Pletele Veronicăi – ausecat. Ludmila Iftodi a mai spus că, ultima dată, Cascada Mică a secat acum 4 sau 5 ani, din cauza barajelor de pe râu. Ea admite, însă, că anul acesta ar putea să există mai multe cauze, inclusiv seceta.

Pe parcursul verii, Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova a menținut Cod roșu și Cod portocaliu pe principalele râuri interne. Alexandru Cojocari, șeful Direcției managementul resurselor de apă de la Agenția „Apele Moldovei, a explicat că, din cauza secetei, scad atât apele subterane, cât și izvoarele care alimentează râurile. Acestea vor reveni la normal când va începe să plouă.