Coborâre reuşită pe Marte

Sonda spaţială Phoenix Mars Lander a transmis deja primele imagini de la Polul Nord marţian.

Sonda americană Phoenix Mars Lander a supravieţuit unei periculoase descinderi în atmosfera marţiană şi s-a desfăşurat cu succes pe Marte, duminică, la ora 23.38 GMT. Sonda a şi transmis deja mai multe imagini de la faţa locului, au anunţat specialiştii NASA. În câmpiile Vastitas Borealis, unde a ajuns, Phoenix va studia gheaţa din permafrostul arctic marţian şi „semnăturile“ chimice ale unor posibile forme de viaţă primitivă - trecută sau prezentă.

Lansat pe 4 august 2007, Phoenix este primul vehicul care asolizează şi analizează îndeaproape regiunea arctică marţiană, într-o misiune prevăzută a dura trei luni. După 679 de milioane de kilometri parcurşi, Phoenix a intrat în atmosfera marţiană înaltă pe 25 mai, în jurul orei 23.30 GMT, cu o viteză de 21.000 de kilometri/oră, şi a început o coborâre dificilă, numită de responsabilii misiunii „cele şapte minute de teroare“. După o perioadă de frânare cu paraşuta, sonda propriu-zisă s-a desprins de învelişul protector şi a acţionat rachetele de decelerare, graţie cărora s-a aşezat lin pe solul marţian. Forări în căutarea gheţii Instrumentele sondei ar putea, după analizarea compoziţiei permafrostului marţian, să găsească molecule de carbon şi hidrogen - elemente necesare vieţii - precum şi alte componente chimice, determinând, în acest fel, posibilităţile ca o formă de viaţă primitivă să fi fost sau să fie încă posibilă pe Marte.

Phoenix urmează să desfăşoare un braţ robotizat articulat, lung de 2,35 metri şi capabil să sape la adâncimi de până la un metru. Oamenii de ştiinţă speră că robotul va găsi gheaţă.

Sonda americană Mars Odyssey detectase în 2002 vaste cantităţi de hidrogen la suprafaţa planetei, confirmând faptul că Marte este acoperit de gheaţă, mai ales în regiunile polare.

Alţi doi roboţi americani, Opportunity şi Spirit, care continuă de trei ani să exploreze suprafaţa lui Marte la Ecuator, au descoperit semne de prezenţă a apei în trecutul planetei.