COBAIUL DOCTORILOR. Cum a orbit un bărbat după ce a fost inclus fără voie într-un studiu clinic ilegal

ACUZAŢII. Un ieșean spune că a orbit din cauza unui medic care l-a inclus într-un studiu clinic fără să-i ceară acordul. Oftalmologul susţine că este ţinta a unor atacuri.

Corneliu Nedelcu, 54 de ani, din Iași, și-a pierdut vederea la un ochi după ce a fost cobai într-un studiu clinic neautorizat de Agenția Națională a Medicamentului. Pentru că suferea de retinopatie diabetică, medicul Narcisa Ianopol, de la Spitalul CFR Iaşi, i-a făcut injecții intraoculare cu Avastin, care aveau să-l lase orb.

Colegiul Medicilor a sancționat medicul cu avertisment, iar Parchetul a început urmărirea penală, după doi ani de tergiversări. Narcisa Ianopol, acuzată vătămare corporală gravă și înșelăciune, a fost concediată de conducerea Spitalului CFR Iași, însă profesează nestingherită în propriul cabinet. În ciuda mediatizării cazului său, Corneliu Nedelcu spune că doctorii ieșeni continuă să facă injecții cu Avastin, pe o filieră neagră, escrocând sute de pacienți.

„Am aflat de la o ziaristă că am fost cobai” Drama bărbatului a început în 2009, când Narcisa Ianopol, medicul care îl trata de trei ani, a început să-i facă injecții în ochi cu Avastin, promițându-i că vederea i se va îmbunătăți. Într-adevăr, efectele nu au întârziat să apară: după prima injecție, bărbatului i s-a dezlipit retina ochiului drept.

„Eram în magazin, mă uitam după gresie și i-am zis soției că nu văd nuanțele. Am constatat că văd doar cu o parte a ochiului, iar până dimineață nu am mai văzut nimic”, își amintește Corneliu. Medicul care l-a nenorocit a reușit să-i lipească retina, dar a continuat tratamentul, punând problema pe seama diabetului. În scurt timp, retina i s-a dezlipit iar, definitiv de data aceasta. Nici medicii din București nu l-au salvat.

Bărbatul nu bănuise care ar fi cauza orbirii până în momentul în care a primit un telefon. „Mă aflam la o consultaţie în Bucureşti, când m-a sunat o ziaristă de la Iași să mă întrebe dacă știam că am fost inclus într-un studiu. Doctorița Ianopol nu mi-a dat nicio explicație, mi-a ordonat să nu o mai deranjez niciodată”, se revoltă Corneliu Nedelcu.     

Nereguli pe toată linia

Studiul clinic în cauză nu avea aprobarea Agenției Naționale a Medicamentului și nu respecta multe reguli obligatorii. Sponsorul, care este obligat să verifice buna lui desfășurare, era în acest caz Asociația Oftalmologică Edelweiss, al cărei președinte era chiar Narcisa Ianopol. Același medic centra și lovea cu capul. Pacienții care acceptă să participe la studii clinice o fac și pentru că primesc gratuit medicamentele sau sunt remunerați. În cazul de faţă, pacienții scoteau din buzunar 450 de lei pentru o injecție cu Avastin și 1.200 lei pentru o intervenție.

Oricine intră într-un astfel de studiu trebuie să fie informat despre riscuri și să-și dea consimțământul scris. „În cazul meu, nu a existat nicio documentație și nicio remunerație. Tratamentul m-a costat 64 de milioane de lei vechi, bani pe care îi plăteam ca donație către Asociația Edelweiss, care duce spre Narcisa Ianopol. Doctorița pleca acasă cu 600 de milioane de lei în fiecare zi”, se revoltă Corneliu Nedelcu.

Managerul spitalului de la acea dată, Lucian Burlea, a declarat că nu știa de existența acestui studiu, pe care l-a sistat după ce a primit reclamații.  

DEŞI SPUNE CĂ ARE OPERAŢIILE FILMATE Medicul nu arată dovezi, dă vina pe diabet

Bărbatul a depus plângere împotriva medicului la toate forurile, fără prea mult succes. Colegiul Medicilor a sancționat-o pe Narcisa Ianopol  simbolic, cu un avertisment, iar în mai, anul trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a dispus începerea urmării penale împotriva oftalmologului Narcisa Ianopol și a fostului manager, Lucian Burlea. Dosarul a întâmpinat dificultăți. „Procurorul a dispus iniţial neînceperea urmăririi penale. Am atacat decizia, iar dosarul s-a reîntors la Parchet, care a dispus, în final, începerea urmăririi penale. Medicul Narcisa Ianopol a fost, între timp, dată afară de conducerea Spitalului CFR2, dar încă profesează în propriul cabinet.

Și mutilat, și părăsit de familie

Între timp, viața lui Corneliu s-a schimbat complet, dar nu intră în detalii.  „Soția mea a depus cerere de divorț, relația cu copiii s-a tensionat. Când îți pierzi vederea, familia, singura dorință ar fi să-i scot și celui care m-a nenorocit un ochi”, e furios bărbatul.

Îl întristează mai tare că toată „caracatița” experimentelor cu Avastin nu a fost stârpită. „Medicii din Iași cumpără Avastin de pe piața neagră, racolează pacienți din împrejurimi, cărora le promit marea cu sarea. Știu oameni care au ajuns la a 40-a injecție și nu au simțit nicio ameliorare. Este o escrocherie ordinară, medicul Ianopol și-a făcut vilă și și-a deschis cabinet privat numai cu aparatură din Germania”,  se revoltă Corneliu Nedelcu.

„Am DVD-uri cu operațiile înregistrate”      De cealaltă parte, medicul susține că a respectat procedurile. Neagă că l-ar fi inclus pe Corneliu Nedelcu într-un studiu şi spune că orbirea este strict o consecință diabetului. „Un pacient cu o stare dezechilibrată ca Nedelcu este exclus din start din orice studiu. Ideea asta a fost indusă de oftalmologi pentru a-mi distruge cariera”, susține Narcisa Ianopol.  

Medicul susţine că are spatele acoperit, toate intervenţiile sunt filmate. „Pe ochiul stâng, vederea lui Nedelcu s-a recuperat complet, iar pe ochiul drept, după injecția cu Avastin a avut mai multe intervenții. De fiecare dată, mergea bine un timp (dovadă sunt DVD-urile cu toate operațiile) și prost ulterior, datorită diabetului. Pacientul a fost dezinformat de alt medic, după care m-a amenințat că dacă nu îi plătesc tratamentul, începe o campanie de presă împotriva mea”, susţine dr. Ianopol.

Inspectorii de la Agenția Națională a Medicamentului au constatat că medicul conducea, într-adevăr, un studiu neautorizat. „Am fost sesizați de presă cu privire la acest studiu, care apărea înscris pe un site (trials.gov) al FDA (Food and Drug Administration, SUA), însă nu era autorizat de ANM. De aceea, în februarie 2011, inspectorul a predat cazul poliției, pentru că medicul a refuzat să prezinte documentele”, ne-a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt ANM.

LEGALITATE

Injecţiile cu Avastin, oprite dacă bolnavul se simte rău Din 2010 nu se mai recomandă utilizarea intraoculară a medicamentului Avastin, întrucât au fost constatate reacții adverse. „Deși utilizarea off-label (în afara indicațiilor terapeutice aprobate) nu este interzisă, până la obținerea de informații noi privind siguranța administrării intraoculare, trebuie să se limiteze numărul de administrări în funcție de răspunsul fiecărui individ și să se informeze corect pacienții cu privire la riscuri”. Medicul Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice din București, spune că, în acest caz, nu tratamentul este de vină. „Intervenţia nu este atât de complicată, probabil manevrele pe care le-a făcut medicul nu au fost corecte. Injecții cu Avastin se fac de mult timp, în toată lumea, pentru ameliorarea mai multor probleme oftalmologice, printre care și complicații ale diabetului”.