Corupţia din instituţiile de învăţământ superior româneşti va fi supravegheată de Coaliţia pentru Universităţi Curate.
Proiectul, lansat ieri de Societatea Academică din România (SAR) şi de aliaţii săi din rândul sindicatelor şi al organizaţ iilor studenţeşti, îşi propune să declanşeze lupta împotriva neregulilor din sistem.
„Am făcut o coaliţie a celor care au de pierdut de pe urma stării actuale din universităţi“, a precizat preşedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi. În decursul acestui an universitar, Coaliţia îşi propune realizarea unei liste cu rele practici din învăţământul superior, precum şi înfiinţarea unor grupuri de monitorizare a acestora în interiorul fiecărei universităţi.
Conducerile departamentelor, ale facultăţilor şi ale universităţilor vor fi invitate apoi să semneze un contract cu reprezentanţi ai coaliţiilor, prin care se angajează să elimine respectivele practici şi să accepte monitorizarea.
În cele din urmă, va fi realizat un top al universităţilor din România, pe criterii de integritate academică. Acest top ar putea fi folositor în special pentru tinerii care urmează să aleagă unde îşi vor continua studiile, a arătat preşedintele SAR. Doctorate obţinute fraudulos Prezent la lansarea proiectului, Andrei Pleşu, preşedinte al Colegiului Noua Europă şi membru al noii Coaliţii, s-a arătat convins de faptul că se vor găsi voci care să submineze această iniţiativă.
„Acest proiect nu este făcut împotriva cuiva, ci doar ca reacţie la realităţi, în beneficiul învă- ţământului românesc“, a spus Pleşu. El a amintit de modul fraudulos în care se obţin numeroase titluri de doctori, precum şi de cazurile unor tineri care, după ce au studiat în străinătate, „au făcut greşeala“ să se întoarcă pentru a se lupta în zadar pentru un loc în sistem.
„Sunt şomeri în proporţie de 90% deoarece nu găsesc breşe să intre în sistemul universitar“, a mai arătat Pleşu.