Negocierile din Coaliție, fără rezultat. Delegația PNL a plecat de la Guvern

Alegeri prezidențiale Sursa foto. EVZ

Update ora 22:15 - Negocierile de miercuri seara au eșuat, potrivit surselor politice citate de reporterii televiziunilor, dar s-ar putea relua în zilele următoare.

Liderii PSD și PNL au purtat noi discuții legate de calendarul alegerilor prezidențiale. Cele două puteri nu au reușit să se înțeleagă în acest sens. După câteva ore de negocieri, liberalii au plecat primii de la Guvern. În plus, ședința de Guvern a fost amânată.

Alegeri prezidențiale. Liderii PSD și PNL nu s-au înțeles în privința calendarului

Liberalii sunt de acord ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democrații preferă luna septembrie. Partidele din coaliție nu au ajuns până în prezent la un rezultat. Astfel, cele două puteri nu au un candidat comun și nu se înțeleg asupra calendarului scrutinului. În plus, ideea candidaturii comune PSD-PNL la alegerile nu ar mai fi luată în considerare.

Update, ora 11.07: Președintele PNL, Nicolae Ciucă amenință partenerii din coaliția de guvernare cu blocajul guvernamental, dacă alegerile prezidențiale nu sunt amânate. El a afirmat că miniștrii liberali ar putea să nu semneze actul normativ de organizare a scrutinului pentru Cotroceni. PSD și PNL se vor întâlni la ora 11.00, într-o ședință în care vor negocia data scrutinului

„Trebuie să negociem până avem un rezultat echilibrat”, a spus Nicolae Ciucă, la sediul PNL.

El nu a exclus ca miniștrii avizatori să nu semneze HG privind stabilirea datei alegerilor. Ciucă a declarat că aceștia sunt numiți politic, iar acțiunile lor sunt rezultatul unor „impulsuri” de acest fel.

„Miniștrii sunt numiți pe baza unei decizii politice, ca atare e normal ca modul de a reacționa la anumite impulsuri să fie pe bază de decizie politică. (...) Este o chestiune care depinde de ceea ce se întâmplă în aceste zile”, a completat liderul PNL.

Coaliția PSD - PNL se reunește într-o ședință pentru a discuta despre amânarea alegerilor prezidențiale. Liberalii vor să-l determine pe premierul Marcel Ciolacu să modifice modificarea datei alegerilor pentru Cotroceni.

La începutul anului, liderii celor două partide au ajuns la un acord pentru ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie. Devansarea datei venea în contextul discuțiilor despre interesul lui Klaus Iohannis pentru ocuparea unei funcții la nivel internațional.

Coaliția negociază data alegerilor

PSD și PNL pornesc de pe poziții divergente în negocierile pentru stabilriea datei alegerilor prezidențiale. Marcel Ciolacu nu vrea să renunțe la luna septembrie. Termenul a fost stabilit, la începutul anului, de coaliția PSD-PNL. Pe de altă parte, după analiza rezultatelor din 9 iunie, Nicolae Ciucă s-a răzgândit și cere modificarea modificării. Astfel, liderii celor două partide se întâlnesc pentru a se pune de acord.

„Nu am apucat să discutăm concret și detaliat pe acest subiect (modificarea calendarului pentru alegerile prezidențiale - n. red.). Vor avea loc discuții miercuri, când vom avea coaliție. (...) Eu cred că miercuri stabilim data acestor alegeri”, spunea Nicolae Ciucă.

La începutul anului, într-o conferință de presă alături de partenerul Nicolae Ciucă, premierul Ciolacu, anunța calendarul electoral pentru 2024. El spunea, fără să fie contrazis, că datele au fost stabilite în coaliția de guvernare.

„În acest moment, în coaliţie am stabilit foarte clar: sunt alegeri comasate locale cu europarlamentare pe data de 9 iunie, pe data de 15 septembrie şi 29 septembrie - alegerile prezidenţiale, turul unu şi turul doi, şi pe data de 8 decembrie avem alegerile generale, pentru Parlamentul României. În coaliţie aşa am stabilit. Urmează şi PNL să treacă aceste date, cred că duminică, prin votul din interiorul partidului”, spunea Marcel Ciolacu, la finalul lunii februarie.

Divergențe în coaliție Sursa foto: EVZ

Liberalii s-au răzgândit după 9 iunie

După rezultatele obținute în 9 iunie, liberalii vor să schimbe calendarul convenit de coaliția de guvernare pentru alegerile prezidențiale. Nicolae Ciucă a declarat că scrutinul pentru Cotroceni ar trebui să aibă loc spre finalul anului. Aceasta cu atât mai mult cu cât șansele lui Klaus Iohannis de a-și încheia mandatul anticipat, prin ocuparea unei funcții internaționale s-au apropiat de zero.

„Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfășurat alegerile locale și europarlamentare și feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinți – a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învățământ.

Iată că suntem în a opta zi și nu avem încă rezultatele finale. Au fost școli care nu își reluaseră, la sfârșitul săptămânii, activitatea, ca atare toți cei care au examene de capacitate, bacalaureat, s-au simțit afectați de acest aspect. Mai mult, urmează să avem o perioadă de două luni de vară, până în septembrie știm bine care sunt activitățile, e perioadă de concedii”, declara Nicolae Ciucă, zilele acestea.

Coaliția între cererea PNL și refuzul PSD

Social-democrații pledează pentru organizarea alegerilor în luna septembrie, așa cum a fost convenit la începutul anului. În mai multe rânduri, Marcel Ciolacu a subliniat că ar fi o dovadă de neseriozitate, dacă ar accepta, în coaliția de guvernare, schimbarea calendarului. În urmă cu câteva zile, liderul PSD excludea orice modificare.

„Este exclus pentru prim-ministrul Marcel Ciolacu. Eu nu pot să mă mai uit în ochii niciunui alt lider, preşedinte de partid din România, când eu am venit din funcţia de prim-ministru, după o decizie luată în Coaliţie, statutară şi corectă, să vin să le spun românilor că în funcţie de interesul unui partid sau altui partid, eu primul-ministru Marcel Ciolacu schimb data alegerilor. Ca să înţelegem de ce exclud această variantă”, spunea președintele PSD.

Ciolacu spunea că data alegerilor prezidențiale a fost stabilită, o dată, de coaliția guvernamentală, când s-a decis comasarea localelor cu europarlamentarele. El a subliniat că și-a dat acordul pe comasare cu condiția să anunțe calendarul pentru toate rândurile de aelgeri. Drept care, nu consideră normal ca acesta să se modifice în funcție de dorința PNL.

„Eu nu fac aşa ceva, am vorbit un lucru foarte clar, ne-am asumat acest lucru, dacă vrem să mergem cu şmecherie, şmecheria se opreşte la poarta Palatului Victoria. Guvernul României reprezintă altceva decât şmecheriile şi interesele şi calculele unora, electorale. Guvernul României e Guvernul României, indiferent din ce partid faci parte”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Olaf Scholz si premierul Marcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

Rezultate slabe la locale pentru liberali

Deși europarlamentarul Rareș Bogdan clama victoria în alegerile locale din 9 iunie, în realitate, PNL a pierdut, raportat la 2020. Conform datelor furnizate de BEC, PSD câștigă 22 președinții de consilii județene, iar PNL doar 10, cu șapte mai puține decât în 2020.

Mai mult, liberalii au cedat un consiliu județean, Timiș, în favoarea PSD, sperând că va obține victoria la Primăria Timișoara. Funcția de președinte al Consiliului Județean a fost câștigată de Alfred Simonis (PSD), în vreme ce liberalul Nicolae Robu a pierdut în fața lui Dominic Fritz (USR). A fost o decizie neinspirată, așa cum s-a văzut.

La primari, PSD are 1.673 de mandate, iar PNL aobținut 1.132, cu 100 de mandate mai puține decât la alegerile precedente. PNL a pierdut mai multe primării de municipii și orașe, în favoarea partenerilor din coaliția de guvernare. Între cele mai importante municipii pierdute, este Suceava. Liberalii au pierdut, aici, inclusiv președinția consiliului județean.

Nicolae Ciucă Sursa foto. Facebook

Liberalii vor să dea viitorul președinte

În cursul zilei de marți, în spațiul public au apărut o serie de speculații pe tema candidaturilor la alegerile prezidențiale. În acest moment, coaliția a stabilit ca fiecare partid, PSD și PNL, să aibă candidat propriu. Decizia nu este bătută în cuie, oficial. Drept care se mai poartă negocieri.

Conform unor surse politice, citate de Digi 24, liberalii ar fi dispuși să cedeze toate funcțiile importante, ce le-ar reveni, după alegeri, în schimbul susținerii PSD la prezidențiale. PNL își dorește ca Nicolae Ciucă să candideze la alegerile pentru Cotroceni cu susținerea PSD.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă a dezmințit, însă, aceste speculații. El a spus că, o soluție comună pentru prezidențiale nu este viabilă, „de principiu”, în prezent. Totodată, liderul liberal a spus că la coaliția de guvernare nu s-a discutat despre un tandem preşedinte Nicolae Ciucă, premier Marcel Ciolacu propunere pentru premier.

„Nu am discutat acest aspect, pentru că fiecare dintre partide îşi doreşte să aibă propriul candidat”, a spus Ciucă, adăugând că e prea devreme să se discute despre o nominalizare de premier.