Alegerile vor fi comasate. Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament

Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea pe proiectul de lege care prevede comasarea alegerilor, precum şi pe cel privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Coaliţia a propus ca premierul să-şi asume răspunderea joi, 15 decembrie.

UPDATE 3. Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca Executivul să îşi asume răspunderea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor şi pe cel privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) joi.

Opoziţia poate depune o moţiune de cenzură până sâmbătă, potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor Roberta Anastase. Documentul va fi citit luni 19 decembrie, urmând ca moţiunea să fie dezbătută şi votată joi, 22 decembrie. UPDATE 2. Proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare în anul 2012, precum şi proiectul privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au  ajuns la Parlament, urmând ca Birourile Permanente Reunite să stabilească calendarul angajării răspunderii Guvernului. UPDATE 1. Guvernul a luat decizia angajării răspunderii pe două proiecte de lege - proiectul care vizează promovarea judecătorilor la ÎCCJ şi proiectul cu privire la comasarea alegerilor, a anunţat  premierul Emil Boc. Potrivit premierului Emil Boc, prin comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale se va face o economie la buget de peste 20 de milioane de euro, iar prezenţa la vot va fi mai bună. Întrebat care este motivul pentru care Guvernul a decis angajarea răspunderii pentru comasarea alegerilor, premierul a susţinut că era necesar ca în luna decembrie să fie cunoscut în mod clar dacă aceste două alegeri vor fi sau nu comasate, iar parlamentarii au posibilitatea să se "manifeste" în timpul dezbaterilor aferente procedurii.

El a arătat totodată că proiectul adoptat de Guvern este unul tehnic, care nu rezolvă problema revizuirii Constituţiei, pentru o astfel de modificare şi inclusiv pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de aleşi fiind nevoie şi de sprijinul opoziţiei.

"Sper ca întreaga clasă politică să voteze revizuirea Constituţiei. Cu atât mai bine este în contextul în care a apărut la nivelul Consiliului European şi necesitatea ca propunerea de includere în Constituţie a deficitului structural de 0,5% să se facă pe parcursul anului 2012. Cu alte cuvinte, avem cel puţin două motivaţii extrem de puternice pentru a revizui Constituţia în anul 2012: defict structural 0,5% şi datorie publică maximă de 60% din produsul intern brut şi Parlament unicameral cu 300 de parlamentari" a mai spus Boc, după şedinţa de guvern.

Totodată, premierul Emil Boc a precizat că nu se teme de o eventuală moţiune de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a precizat că Birourile Permanente ale celor două Camere vor stabili astăzi calendarul pentru asumarea răspunderii şi că, probabil, şedinţa Parlamentului pentru prezentarea proiectelor va avea loc joi.

Comisie specială pentru norma de reprezentare Liderii formaţiunilor aflate la putere au decis, în această dimineaţă, ca Executivul să-şi asume răspunderea pe legile privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a subliniat înainte de şedinţa conducerii PDL că s-a decis comasarea alegerilor, pentru stabilirea normei de reprezentare urmând să se facă o comisie specială formată din câte doi reprezentanţi ai fiecărui partid aflat la putere. "Probabil, plecând de la datele recensământului, este clar că se vor modifica şi colegiile uninominale, iar noi ne dorim şi reducerea numărului de parlamentari. Dar această comisie, formată din câte doi reprezentanţi de la fiecare partid parlamentar, va face toate analizele şi, cu toate datele de la INS, va face propuneri către Guvern. Asta scrie în legea pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea", a declarat Sulfina Barbu. Intenţia Coaliţiei este ca Executivul să-şi angajeze răspunderea pe cele două legi joi, 15 decembrie. "Premierul va veni joi să-şi asume răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, precum şi pe cea privind promovarea judecătorilor. Dacă opoziţia va depune o moţiune de cenzură, aceasta va fi citită luni, pe 19 decembrie, urmând ca dezbaterea şi votul să fie organizate joi, 22 decembrie", a declarat pentru Evz, deputatul Ovidiu Ganţ, care a reprezentat minorităţile naţionale la şedinţa de astăzi a Coaliţiei. De asemenea, potrivit reprezentantului deputaţilor minoritari, liderii coaliţiei au decis în şedinţa de luni ca procurorii să fie eliminaţi din comisia de evaluare a judecătorilor care doresc să promoveze la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Guvernul s-a reunit în această dimineaţă pentru a discuta despre angajarea răspunderii Guvernului pentru cele două proiecte de legi.