Coadă de dinozaur la licitaţie pe net

Proprietarul a refuzat deja o ofertă de 100.000 de euro, în speranţa că se vor găsi clienţi care să ofere mai mult.

Lungă de 3,60 metri, coada de dinozaur a fost descoperită acum zece ani, în vestul Portugaliei, de Gonçalo Ribeiro, proprietarul unei firme care execută terasamente, potrivit AFP.

„În timp ce săpam, am descoperit o grămadă de pietre aranjate mai deosebit. Dar, privindu-le mai atent, mi-am dat seama că sunt cu totul altceva. Puse cap la cap, a rezultat acest fragment de coadă de sauropod“, explică proprietarul.

„Suntem în faţa unui vestigiu cu vechimea de aproximativ 150 de milioane de ani, de o mare valoare ştiinţifică“, confirmă paleontologul Octavio Mateus.

Gonçalo Ribeiro nu se sinchiseşte de faptul că lumea ştiinţifică portugheză este indignată din cauză că relicva preistorică este tratată ca o simplă marfă. Vânzare „indecentă“

„Am refuzat o ofertă de 100.000 de euro, făcută de o comună, pentru că am considerat că este prea puţin! Dacă nu mi se oferă o sumă pe care să o consider satisfăcătoare, nu mai vând“, afirmă proprietarul, refuzând în continuare să indice locul exact al descoperirii, ca şi fotografierea acesteia.

În schimb, paleontologul Octavio Mateus a adresat o scrisoare deschisă site-ului de anunţuri pe care a fost scoasă la vânzare coada de dinozaur, denunţând vânzarea patrimoniului paleontologic de parcă ar fi vorba de o maşină sau de o pereche de pantofi. Bogăţie de fosile

Portugalia este o ţară bogată în fosile de dinozauri, situându-se pe locul VII în lume. „Dar chiar şi aşa, aceste fosile sunt rare şi n-ar trebui să ne permitem să le scoatem la vânzare ca pe simple obiecte comerciale“, afirmă cercetătorul. Actualmente, legislaţia portugheză este neclară în această privinţă şi deci nu se poate aplica.

„De aceea, toţi aceşti «căutători de aur» îşi închipuie că deţin bogăţii. Dar un dinozaur nu are valoare economică. În schimb, are una ştiinţifică inestimabilă“, concluzionează paleontologul Octavio Mateus.