Dupa esecul deconspirarii membrilor Sfantului Sinod, un mediator va incerca sa-i convinga sa vina la audierile legate de relatia lor cu Securitatea.
Membrii Colegiului CNSAS au decis sa inceapa un dialog cu preotimea, pornind chiar de la Patriarhul proaspat ales, Daniel, in incercarea de a-i convinge pe cei opt ierarhi invitati la audieri sa vina sa dea explicatii in legatura cu relatia lor cu Securitatea. Colegiul l-a ales ca „mediator” pe Laurentiu Tanase, teolog, fost secretar de stat la Culte si propus de PSD la CNSAS.
„Ca sa fim siguri ca au fost anuntati sa vina la audieri, comunicam cu fiecare. Pentru ca stiu ca exista o disciplina foarte serioasa in Biserica, intentionez sa vorbesc mai intai cu Patriarhul”, a justificat Tanase tratamentul privilegiat aplicat preotilor.
Patriarhul nu e chemat la CNSAS
Intalnirea sa cu PF Daniel va avea loc saptamana viitoare, insa nu pentru a-l convinge pe Patriarh sa vina el insusi la audieri. Potrivit lui Tanase, lista de la CNSAS a celor 16 ierarhi cu dosare arse cel mai probabil la Revolutie, care include si numele lui Daniel, este semnata „indescifrabil” si, in consecinta, „nu se poate merge mai departe”.
„Vrem sa vedem daca este o decizie a Sinodului sau a Domniei Sale ca preotii sa nu se prezinte la audieri, atunci sa luam act de aceasta decizie si a doua zi sa punem cazurile pe care le avem in lucru pe ordinea de zi fara sa mai asteptam”, a asigurat Tanase.
Nume de cod
Dialogul cu Biserica are loc in conditiile in care, potrivit unor surse din CNSAS, ultimele cercetari au scos la iveala numele de cod a inca sase ierarhi: IPS Pimen Zainea, arhiepiscopul Sucevei - „Sidorovici” si „Petru”, PS Calinic Argatu, episcopul Argesului - „Zamfir”, PS Timotei Seviciu, episcopul Aradului - „Radu Viorel”, IPS Casian Craciun al Dunarii de Jos - „Crin”, „Casius” si „Casio”, Visarion Rasinareanul, episcop-vicar al Sibiului - „Bobi”, Ioachim Mares, episcop de Husi - „Matei Gheorghe”. Totodata, episcopul Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, a fost gasit in arhive ca fosta „persoana de sprijin” a Securitatii.
PRESA INTERNATIONALA
„The Economist”: Biserica Ortodoxa Romana - „slujitor loial al lui Ceausescu”
Mai multe publicatii din strainatate, printre care „The Economist” si „International Herald Tribune” (IHT), scriu ca noul Patriarh al Romaniei este suspectat ca a colaborat cu Securitatea. „Legaturile sale cu fosta Securitate nu au fost niciodata clarificate”, scrie IHT. Potrivit acestui cotidian, inainte de 1989, Patriarhul ales a invatat in strainatate - „un privilegiu rar” pentru romani.
IHT mai precizeaza ca episcopul de Alba, Andrei Andreicut, a fost identificat drept colaborator al Securitatii, avand sarcina de a se infiltra in comunitatea greco-catolica. Andreicut provenea dintr-o familie de greco-catolici, iar credinciosii acestui cult aveau incredere in el, scrie IHT.
„The Economist” afirma ca alegerea noului Patriarh nu a fost lipsita de scandalurile obisnuite in politica romaneasca. Saptamanalul britanic aminteste ca atat Patriarhul ales, Daniel, cat si rivalul sau, Mitropolitul Bartolomeu Anania, au calatorit in strainatate in perioada comunista, cand acest lucru era aproape imposibil pentru „cei care nu cooperau cu regimul”. Potrivit „The Economist”, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) nu vrea sa priveasca spre trecutul comunist, „cand a fost un slujitor loial al lui Nicolae Ceausescu”.
Si Radio Europa Libera (REL) arata, intr-un material de pe site-ul propriu, ca Daniel Ciobotea este suspect ca ar fi colaborat cu fosta Securitate. „Reputatia sa a fost patata de acuzatiile ca ar fi avut legaturi cu politia secreta din perioada comunista”, scrie REL.
O acuzatie identica este prezentata si in cotidianul german „Frankfurter Rundschau” (FR). Totusi, FR apreciaza ca noul Patriarh este un adept al ecumenismului, iar alegerea sa reprezinta o victorie a „pro-europenilor”. Potrivit FR, ultimele saptamani au aratat ca BOR este profund divizata intre cei deschisi catre Vest si „traditionalisti”. (Mircea Marian)
REACTII
PS Ioachim, episcopul Husilor: „Nu am facut rau nimanui”
Prea Sfintitul Ioachim Mares, episcopul Husilor, suspectat de legaturi cu politia politica, tintuit la pat de grave probleme de sanatate, a transmis presei prin intermediul maicii care-l ingrijeste ca nu a facut rau nimanui. Ierarhul, in varsta de 80 de ani, a primit in urma cu zece zile o adresa de la CNSAS prin care a fost invitat la audieri, dar starea de sanatate nu i-a permis deplasarea la Bucuresti.
„I-am spus ca a sosit acea citatie si Prea Sfintia Sa ne-a raspuns ca nu are de ce se teme si ca, daca va putea, va merge oriunde il vor chema. Ne-a mai spus ca „nu am facut rau nimanui”. Atat”, spune maica Iustiniana, cea care il vegheaza in permanenta.
Ierarhul sta la pat de trei luni, avand probleme cu inima si coxartroza, boala cunoscuta si sub numele de artroza soldului. „Regret din tot sufletul ca boala nu ma lasa sa fiu fata in fata cu cei care vor sa ma judece”, au fost singurele cuvinte spune de PS Ioachim Mares.
IPS Andrei contesta decizia, Visarion se mira
Arhiepiscopul ortodox de Alba-Iulia, IPS Andrei Andreicut, a declarat ca va contesta decizia CNSAS de politie politica, considerandu-se o victima a Securitatii. El a declarat ca pana in 1989 a fost urmarit continuu de Securitate, „haituit” si i-au fost puse microfoane in casa, fiindu-i ascultate toate convorbirile personale.
Arhiepiscopul de Alba-Iulia a spus ca a aflat din presa despre decizia CNSAS si il uimeste deoarece, in anul 2001, CNSAS i-a spus ca nu a facut politie politica. „Cred ca este o mare nedreptate ca s-a dat acest verdict. Nu am facut rau nimanui si nu am dat declaratii impotriva nimanui”, a afirmat IPS Andrei Andreicut.
Si purtatorul de cuvant al Episcopiei Buzaului si Vrancei, preotul Costica Panaiete, a declarat pentru Mediafax ca ar exista o instiintare de la CNSAS conform careia episcopul Buzaului, Epifanie Norocel, nu ar fi facut politie politica si nu ar fi avut legaturi cu vechile structuri.
Episcopul vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul, dat pe surse ca racolat de DIE ca „persoana de sprijin”, numele sau conspirativ fiind „Bobi”, a declarat pentru „Cotidianul”: „Ce este DIE, cine sunt astia? Eu nu am fost in strainatate inainte de 1989. Sunt consternat. Voi cere lamuriri la CNSAS”. (Alina Darie, Florian Bichir)