CNAIR contract cu o nouă firmă pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu-Pitești

CNAIR contract cu o nouă firmă pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu-Pitești

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat, luni, 11 iulie, procedurile administrative necesare semnării contractului pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu - Pitești (Cornetu - Tigveni). Compania care se obligă să construiască autostrada este Asocierea Webulid-Tancrad

Potrivit unui comunicat al companiei, procedura pentru semnarea acestui contract cu câștigătorul desemnat inițial de CNAIR este posibilă după respingerea de către CNSC a unei contestații privind rezultatul procedurii de achiziție publică, informează Agerpres.

Pe 12 mai 2022,  Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat câștigător al acestui contract tot Asocierea Webuild SPA - Tancrad SRL. Prețul proiectării și execuției este de 5,323 miliarde de lei, fără TVA.

Cât va dura construcția

Construcția secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu-Pitești înseamnă 37,4 kilometri. Ea va dura 57 de luni și va fi finanțată din fonduri europene nerambursabile. Contractul pentru cea mai complexă secțiune a autostrăzii Sibiu-Pitești are o perioadă de proiectare de 12 luni și o perioadă de execuție de 45 de luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalele lucrări pe această secțiune sunt: 95 de poduri și pasaje, un tunel cu două galerii independente, în lungime de 1,7 km/galerie, nod rutier Cornetu și nod rutier Văleni, ecoduct în zona localității Călinești.

Secțiunea 3 (Cornetu-Tigveni) și secțiunea 2 (Boița-Cornetu) au o lungime totală de 68,73 km. Ele formează tronsonul montan al autostrăzii Sibiu - Pitești care va traversa efectiv Carpații, precizează CNAIR.

Alte proiecte ale CNAIR

Veste construirii secțiunii 3 din autostrada Sibiu-Pitești vine în completarea faptului că principalul constructor de autostrăzi din România a oprit lucrările și a părăsit șantierul autostrăzii A3 Transilvania, sectorul dintre Nădășelu și Poarta Sălajului. Este vorba despre UMB, compania lui Dorinel Umbrărescu.

Compania UMB a trimis recent o notificare către CNAIR privind rezilierea tuturor contractelor de construcție autostrăzi până ce Executivul rezolvă problema actualizării contractelor de lucrări cu ajustarea necesară creșterii prețurilor la materialele de construcții.

Ulterior, CNAIR a explicat că a făcut propuneri care au dus la aprobarea de către Guvernul României a OUG 64/2022. Ordonanța a avut ca scop diminuarea impactul costurilor suplimentare. După publicarea OUG, CNAIR a continuat să propună măsuri de îmbunătațire. Rezultatul prezentat de companie este că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a inițiat o Ordonanța de Guvern care va îmbunătăți aplicarea acestor corecții de preț. Documentul elaborat de MIPE este în procesul de avizare.