Joe Biden, 20 mai, București: Ceea ce este în joc pentru România este mai mult decât securitatea fizică. Este o șansă pentru poporul dumneavoastră să-şi trăiască viața definită de libertate, prosperitate și demnitate. Toate aceste trei elemente – libertate, prosperitate şi demnitate – depind de tratamentul egal al cetăţenilor într-un stat de drept predictibil.
CNA, 22 mai: 6.000 lei amendă pentru jignirea lui Victor Ponta la Realitatea TV, 10.000 lei amendă pentru anchetele despre Radu Mazăre la B1 TV. La Antena 3, zero lei pentru campania ”Mi-e rușine cu președintele țării”, zero lei pentru urletele lui Mihai Gâdea la un interlocutor aflat la telefon, zero lei pentru acuze fără dovezi aduse Elenei Udrea
ONG-uri pentru media, 23 mai: liniște.
CNA nu înțelege limba lui Biden. Majoritatea care decide are propriul cod: cine nu e cu noi, trebuie amuțit. Acest ”noi”, în CNA, este bine determinat, știe ce are de făcut și își duce la capăt misiunea fără nicio clipire. Este chiar înspăimântător. Trece peste vot precum o armată peste răsaduri. Calcă sacadat cu tălpile groase ale bocancilor, nu le pasă ce lasă în urmă: au azimutul fixat și asta e tot ce contează.
Ședința CNA din 22 mai, cazul B1 TV: lipsă de echilibru
Reportarea unui vot din ședința precedentă, când nu se obținuse un vot majoritar pentru o sancțiune. Erau trei propuneri de amendă pentru o serie de emisiuni în legătură cu cazul Radu Mazăre. Reclamațiile veneau de la avocatul primarului și președintelui Consiliului Județean Constanța. Li se acordase dreptul la replică în ședința precedentă, dar ”majoritatea USL trăiește” din CNA a insistat că trebuie și o amendă. B1 primise deja o somație pentru interviul în care șeful statului vorbise despre Victor Ponta și Radu Mazăre în următorii termeni: ”Marele barcagiu Ponta s-a dus la mare ca să mănânce Mazăre, da, să-i dea portul, că e ultimul lucru pe care nu-l avea măscăriciul național pe litoral” sau ”Ginerică, când se dă cu barca, când plagiază”. B1 a fost sancționat pentru că moderatorul emisiunii ”Evenimentul zilei” nu a intervenit să ceară dovezi șefului statului.
Pentru emisiunile despre Radu Mazăre reținut de DNA, Radu Călin Cristea propusese o amendă de 50.000 de lei, dar pentru cuantumul acesta nu au votat decât el și Răsvan Popescu. Monica Gubernat, a propus amendă în valoare de 20.000 de lei pentru încălcarea articolelor ce obligă la separarea opiniilor de fapte, la asigurarea echilibrului și a unei corecte informări a publicului, precum și la respectarea dreptului la imagine. Florin Gabrea a propus amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea unui articol referitor la asigurarea echilibrului în dezbateri.
În ședința din 22 mai, Monica Gubernat și-a retras propunerea de amendă cu 20.000 de lei , nu rețin să fi spus motivația. Eu interpretez că a fost o cursă întinsă mie: votez sau nu votez amenda rămasă în procedură. Am votat-o. B1 TV a primit sancțiune cu amendă în cuantum de 10.000 de lei cu nouă voturi: al meu, al lui Florin Gabrea și ”majoritatea USL trăiește din CNA”, cu excepția Laurei Georgescu. Ea votase pentru 20.000 de lei, iar 10.000 îi părea prea puțin. Subliniez modul în care pentru sancționarea postului B1 TV, din considerente de lipsă a echilibrului în dezbateri, s-au înghesuit să voteze. Vom vedea cum vor reacționa în cazul Antena 3.
Ședința CNA, 22 mai: Antena 3 are voie și la jigniri, și la dezechilibru, și la urlete în direct
Dialogul cu urlete dintre Mihai Gâdea și interlocutorul aflat la telefon
Emisiunea ”Sinteza zilei” din 7 mai 2014
Mihai Gâdea: Bună seara! Domnul Anton?
Marin Anton: Da. Bună seara …
Mihai Gâdea: Sunteţi la o secţie de poliţie să vă predaţi în seara asta pentru ceea ce aţi generat cu această doamnă în vârstă la Nana?
Marin Anton: Cine sunteţi?
Mihai Gâdea: Mihai Gâdea sunt de la Antena 3, sunteţi în direct. O ţară întreagă a văzut ce au făcut gorilele dumneavoastră şi ale Elenei Udrea la Nana. Aţi aruncat o bătrână la pământ cu brutalitate. V-aţi predat? Sunteţi la secţia de poliţie cu gorila respectivă?
Marin Anton: Domnul Gâdea, cred că glumiţi, bună seara!
Mihai Gâdea: Nicio bună seara, nu glumesc deloc, aţi aruncat o femei în vârstă la pământ!
Marin Anton: Eu? Eu?
Mihai Gâdea: Da, gorilele voastre de acolo!
Marin Anton: N-am avut domnul Gâdea, nicio gorilă!
Mihai Gâdea: Cum domnule, că dumneavoastră îi dirijaţi pe ăia, sunteţi în imagini!
Marin Anton: Sunteţi într-o mare eroare! Într-o mare eroare şi dacă continuaţi aşa, eu nu am ce să vă fac!
Mihai Gâdea: Ce se întâmplă? Ce se întâmplă dacă continuăm aşa? Sunteţi în imagini şi dirijaţi acolo, vă vedeţi în imagini la televizor, vă vede o ţară întragă cum dirijaţi ostilităţile acolo!
Marin Anton: Eu, Marin Anton?
Mihai Gâdea: Da, dumneavoastră!
Marin Anton: Domnul Gâdea, vă înşelaţi şi minţiţi o ţară întreagă dacă spuneţi asta!
Radu Tudor: Cum domnule, prostiţi o ţară întreagă … dumneavoastră sunteţi acolo. Ia uitaţi-vă pentru ultima oară la televizor în seara asta, ia încercaţi să vă uitaţi pentru ultima oară la televizor în seara asta, să vă vedeţi (…)
Mihai Gâdea: Chiar acum sunteţi în stop cadru când faceţi oamenilor semne cu mâna să se potolească după ce v-aţi întors şi aţi văzut-o pe femeie aruncată la pământ. Vă întoarceţi, o vedeţi pe femeie întoarsă, aruncată la pământ şi în momentul de faţă, în ecranul televizorului sunteţi făcând semne cu mâna. Corespondentul nostru Ionuţ Cristache, v-a văzut astăzi cum aţi dirijat acolo ostilităţile. Chiar credeţi că suntem o ţară de oameni tâmpiţi? (…)
Mihai Gâdea: Pe Fănică ăsta nu-l cunoaşteţi, pe Fane ăsta al vostru, cu ceafa lată?
Marin Anton: Domnule, ce vrei, să mergem la detectorul de minciuni să vă spun că nu-l cunosc? Nu-l cunosc. L-am văzut prima dată în viaţă …
Mihai Gâdea: L-aţi văzut prima dată în viaţă, adică-l ştiţi da?
Adrian Ursu: Deci confirmaţi că l-aţi văzut, adică îl ştiţi.
Marin Ursu: Astăzi l-am văzut prima dată în viaţă …
Adrian Ursu: Pe cine, pe cine?
Marin Anton: Singurul om pe care îl cunosc de acolo este domnul primar …
Adrian Ursu: Nu, dar pe cine aţi văzut astăzi pentru prima dată în viaţă? Pe cine?
Marin Anton: În general, toţi oamenii de acolo. (din studio se aud râsete)
Mihai Gâdea: Domnul Marin Anton, în seara asta aveţi şansa de a fi bărbat şi de a fi un om până la capăt …
Marin Anton: Eu în general sunt bărbat, nu ştiu dacă dumneavoastră sunteţi bărbat!
Mihai Gâdea: Să vă fie ruşine! Dumneavoastră, domnule Anton, sunteţi în imagini, întorcându-vă cu zâmbetul pe buze şi privind cum o femeie este aruncată al pământ. (…)
Radu Tudor: Senzaţional sunteţi, domnul Anton!
Marin Anton: Păi dacă asta am văzut, ce vreţi să vă fac?
Mihai Gâdea: Ce aţi căutat dumneavoastră la Nana, domnul Anton azi?
Marin Anton: Dumneavoastră vreţi să vă spun ce doriţi dumneavoastră sau vreţi să vă spun ce am văzut eu?
Radu Tudor: Nu trebuie să explicaţi imaginile … Domnu’ Anton, încercaţi să nu fiţi beton!
Marin Anton: Eu în general nu încerc să fiu beton, eu încerc să vă spun adevărul, dar nu vă place dumneavoastră adevărul.
Radu Tudor: Dumneavoastră sunteţi filmat când coordonaţi echipa asta de gorile şi la telefon ne spuneţi că nu-i coordonaţi!
Marin Anton: Domnule, nu mai spuneţi prostii, domnule, ce dracu!
Mihai Gâdea: Asta cu ce dracu’ la voi la partid, la Băsescu acolo, băi! (strigând) Nu cu ce dracu’ la noi pe post!
Marin Anton: Dar nu mai spuneţi prostii, şi nu cu băi!
Mihai Gâdea: Păi nu, că dumneavoastră ne luaţi aşa, ia mai terminaţi cu brutalizarea acestei ţări! Nu v-aţi săturat să aruncaţi oameni în stânga şi în dreapta? Cum e posibil domn’le să încercaţi să minţiţi o ţară întreagă când toată lumea o vede în imagini! (strigând)
Marin Anton: Minţiţi dumneavoastră, nu mint eu, dumneavoastră minţiţi.
Radu Tudor: Se vede, se vede pe camera de luat vederi!
Marin Anton: Eu nu mint, nu am minţit niciodată şi nici acuma nu mint …
Radu Tudor: Domnul Marin Anton, gândiţi-vă bine ce faceţi în seara asta!
Adrian Ursu: Încercaţi să vă liniştiţi că de aceea acţionaţi prin oamenii dumneavoastră,dumneavoastră în direct … isteric … încercaţi să vă liniştiţi!
Marin Anton: Chiar n-am avut nicio …
Adrian Ursu: Aţi făcut parte dintr-o grupare care a comis o agresiune, da?
Marin Anton: Domnule, dumneavoastră faceţi parte dintr-o grupare care mă agresaţi pe mine acuma?
Adrian Ursu: Aşa sensibil sunteţi? Adica asistaţi la aruncarea pe caldarâm a unei femei, fără să schiţaţi un gest s-o ajutaţi? Aruncarea pe caldarâm a unei femei, fără să schiţaţi un gest s-o ajutaţi?
Marin Anton: Nu mai vorbiţi prostii, eu nu am văzut asta!
Adrian Ursu: Dacă eraţi bărbat vă duceaţi măcar s-o ajutaţi pe doamna aceea să se ridice … dar nefiind bărbat (…)
Mihai Gâdea: În curând veţi fi beton, toţi! La Poarta Albă! Închideţi-i telefonul! (strigând)
Emisiunea ”Sinteza zilei”, 6 mai 2014
Un exemplu din campania ”Mi-e rușine cu președintele țării mele”
Doru Stănculescu: Sentimentul meu este de neputinţă. Am încercat, am făcut tot posibilul să scăpăm de el, dar se pare că nu am făcut tot posibilul. Cum spuneam, ceea ce scrie pe tricourile voastre pentru mine nu e reprezentativ întrucât eu nu-l consider preşedintele ţării mele. Este un impostor ordinar, ce să mai … şi vreau să spun că de fapt eu am învăţat de la bunica mea, poate chiar de la străbunica, o vorbă care spune că omul rău e însemant de Dumnezeu. De când l-am văzut prima dată pe acest personaj candidând la primăria Bucureştiului am spus „Eu pe ăsta nu pot să-l votez!”. Nu pot, că l-am văzut că e însemnat de Dumnezeu. (…) Mai mult decât atât, când în prima şedinţă parlamentară, domnul senator Ioan Ghişe a încercat să explice că acest Nosferatu, că nu pot să-i spun altfel nu mai are ce căuta la Cotroceni, cu subiect şi predicat, cu toate argumentele juridice, i s-a tăiat microfonul de către domnul Zgonea, nu domnul Zegrean. I s-a tăiat microfonul. Ori, în clipa aia, eu ce să mai cred?
Despre emisiunile Antenei 3, inclusiv campania ”Mi-e rușine cu președintele țării mele”, iată ce spune Radu Călin Cristea – propagandist oficial la un ziar - atunci când își îndeplinește rolul de membru CNA: ”Eu nu înțeleg de ce plusează pe unele teme care ar trebui să fie de la sine înțelese într-o democrație: televiziunea asta e pe bani privați, care e problema? E cineva mândru că președintele țării a spus unui jurnalist că e țigancă împuțită?
Eu propun amendă de 25.000 de lei pentru cele peste 15 ediții analizate, inclusiv campania ”Mi-e rușine cu președintele țării mele”. Invoc și eu unele dintre articolele folosite de Monica Gubernat și Florin Gabrea în cazul B1 TV. Cine votează împotriva amenzii? Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Laura Georgescu. ”Majoritatea USL trăiește” care a votat pentru amendarea postului B1 TV. Laura Georgescu votase, în cazul B1TV amenda de 20.000 de lei, nu și pentru amenda de 10.000 de lei. Amenda nu trece, Antena 3 rămâne nesancționat. ”E un post pe bani privați”.
Delictul de opinie sancționat la Realitatea TV. Din nou.
Reclamațiile la adresa postului Realitatea TV vin de la PSD și par că ar descrie apocalipsa pe ecran. Iată însă imaginile, în realitate:
Emisiunea ”Jocuri de putere”, 6 mai 2014
Cozmin Guşă: În rest, campania PMP-ului se bazează pe Elena Udrea care, la rândul ei, l-a atras foarte bine în capcană pe Victor Ponta, care o înjură din sculare în culcare, Elena Udrea fructificând aici un anumit impuls freudian pe care cred că-l are Victor Ponta la adresa ei, care nu se poate abţine de câte ori o vede, din anumite pulsiuni, după cum spuneam mai devreme, pe care le resimte legat de Elena Udrea, şi atunci ei beneficiază de anticampania pe care le-o face Ponta, care este validantă.
Rareş Bogdan: Se vorbește despre un anumit tip de înţelegere, de multe ori, Traian-Băsescu-Victor Ponta, tocmai pentru a exista doar doi actori pe piaţă. Există PSD şi PMP între cei doi. (…)
Rareş Bogdan: Te-ai gândit cum ar arăta o Românie cu Victor Ponta preşedinte?
Cozmin Guşă: Cu acest Victor Ponta, care ne arată o faţă de care chiar ne-am putea teme…
Rareş Bogdan: Dar este şi alta, a lui Victor Ponta? Este şi o faţă pozitivă?
Cozmin Guşă: Eu, când l-am cunoscut, dar probabil că m-oi fi înşelat eu, sau poate l-am cunoscut în altă etapă a vieţii, i-am cunoscut o altă faţă, mult mai modestă, mult mai doritoare să înveţe; sigur, se întâmpla asta în urmă cu vreo 14 ani, nu am bănuit că puterea o să-l modifice într-atât, deşi puterea prea mare, unor oameni care nu ştiu s-o manipuleze, este un afrodisiac multe prea puternic, care îi pune să facă prostii, nu doar să reuşească să domine situaţia. N-am bănuit această faţă a lui, care e chiar o faţă hâdă. Nu e un cuvânt… poate e un cuvânt cam dur, dar mă refer la faţa politică şi la perspectiva pe care o văd în posibila viitoare postură de preşedinte al României. (…) El este un om ros pe interior în acest moment, şi se vede asta clar. Este un om ros pe interior, ros de frică, ros de invidii, ros de răutate. E un om ros pe interior, ceea ce este foarte periculos pentru România, astăzi, când vorbim. (…)
Emisiunea ”Jocuri de putere”, 5 mai 2014
Rareș Bogdan: Cu guvernanţi de mucava mergem la război. Eu cred că unicul scop în viaţă al domnilor ăstora care ne guvernează. Toţi, că nu…Acuma guvernează Victor Ponta. De vreo doi ani. Aţi simţit ceva, vă e mai bine? Mie nu. Cred că unica lor raţiune de a fi este să se vadă frumos la televizor. Aţi văzut ce frumos umblă pe la televizor? Aşa, aplecat, aşezat. Ia uitaţi-vă cum umblau acum doi ani. Parcă-i greu. Aşa, să vadă naţiunea cum se mişcă de pe un picior pe altul. Mă rog, suntem o ţară de Pinochio. O ţară de Münchhausen. Aţi auzit şi ştiţi cum e cum baronul de Münchhausen. Asta e. Noi încercăm să descifrăm ce s-a întâmplat în România pentru că declaraţiile, chiar dacă astăzi a încercat să revină, domnul Münchhausen , domnul Gâgă sau, îmi cer scuze, a încercat să revină domnul premier al României şi să dreagă busuiocul, rămâne declaraţia. Ce-o fi zis cei din afară? Că suntem nebuni. Altfel, nu pot să-l înţeleg. Bine, pe de altă parte avem un preşedinte care ne tot explică că au trecut 10 ani, dacă ne întrebăm ce s-a întâmplat în cei 10 ani, n-am înţeles decât că Daniel Morar trebuie să fie preşedinte al României…
După pauza publicitară se revine la campania electorală pentru europarlamentare. Titlul afişat pe ecran: PONTA: BĂSESCU ATACĂ CU PARAŞUTE. Vorbind despre săritura cu paraşuta a Elenei Udrea şi declaraţiile făcute de către diverşi politicieni, Rareş Bogdan aminteşte reacţia lui Victor Ponta la acest fapt:
Rareş Bogdan: Oricum, a fost de o mitocănie care merită sancţionată, orice femeie, că nu-ţi place, că e…trebuie respectată. O femeie trebuie respectată oricum este ea. Nu poţi să faci afirmaţia pe care a făcut-o Victor Ponta. Revin, n-am ce face. Pentru că dânsul a făcut-o- Băsescu atacă cu paraşute. Dom’le, sincer, este o declaraţie nu doar de un misoginism atroce, este o declaraţie de un grobianism feroce.
Ion Cristoiu: Asta ziceţi dumneavoastră ca…
Rareş Bogdan: Eu ca un ardelean civilizat, spun eu. Ca bărbat în primul rând, ca premier…
Ion Cristoiu: Ca analist.Problema PMP-ului….Am înţeles, e o tâmpenie. Cum m-a sancţionat pe mine CNCD-ul ăla, îl contest în Justiţie, să-l sancţioneze şi pe dânsul (…)
Rareş Bogdan: Eu mă uit la coincindenţe. Zic, domle, dacă ne uităm la Putin. Că-l cheamă Vladimir Visarionovici Putin. Pe Victor, Victor Viorel Ponta. V.V. P. Staţi puţin, pe 7 mai, Putin a fost învestit în al treilea mandat. Haideţi să vedem nişte imagini.
Ion Cristoiu: Îl jigniţi pe Putin.
Rareş Bogdan: Păi nu ştiu, poate şi pe prietenii (…)
Rareş Bogdan: Haideţi să vă spun ceva…Un om care schelălăie, unul care-şi copiază teza de doctorat…Nu vă supăraţi. Dar noi vorbim prea mult de Victor Ponta. În realitate, ar trebui să vorbim cu cei care trag sforile în spatele dânsului.
Ion Cristoiu: Nu vorbim prea mult. Poate să ajungă preşedinte.
Rareş Bogdan: Păi da, dar e o fantoşă. Înseamnă că sistemul îşi pune un preşedinte. Dacă sistemul n-a găsit unul mai bun.Mihai Răzvan Ungureanu…Sistemul are peste tot.
Ion Cristoiu:După părerea mea, România va avea o problemă de mare destin.
Rareş Bogdan: Păi înseamnă că serviciile ar trebui să… Sistemul ar trebui să spună – Stop! E o greşeală cu Victoraş al nostru.
Ion Cristoiu: Probabil că sistemul se gândeşte că-l manipulează.
Acestea au fost problemele ajore reținute la Realitatea TV. Mai era o emisiune cu un invitat care invoca anumite scrisori ale mamei premierului, citite și povestite pe internet de un om politic, dar acolo nu am văzut detalii, s-au invocat sursele. Încep dezbaterile după vizionări.
Radu Călin Cristea, același propagandist , și-a schimbat atitudinea față de Realitatea TV de când nu l-au mai primit prin studiouri în calitatea lui de propagandist, nu de membru CNA. Acum dă lecții de jurnalism reprezentantului postului la CNA, Mura Frânculescu, care e un jurnalist de televiziune cu mult mai multă experiență decât Radu Călin Cristea. Ea tace și-l ascultă. Își dă seama că a prezentat degeaba preț de un sfert de oră argumente în sprijinul postului său.
Radu Călin Cristea: Mura, în nici un caz moderatorul nu are rolul de a exprima opinii politice. Rolul lui e altul. Opinii politice poate să exprime șeful unei redacții.
Mura Frânculescu: Rareș Bogdan este șef și are un editorial la începutul fiecărei emisiuni și trage concluzii la finalul emisiunii.
Radu Călin Cristea (scolastic): Nu, nu. Rareș Bogdan este moderator. Nu-l mai apăra. Că nu e de apărat!
Monica Gubernat: pentru jigniri repetate aduse premierului, propun amendă în cuantum de 6666 lei.
Radu Călin Cristea îi caută privirea Monicăi Gubernat. El își dă seama că asta e o dovadă de neseriozitate. Vrea să-i facă semn să renunțe. Monica Gubernat nu-l vede. Răsvan Popescu spune timid că nu e în practica CNA o asemenea sumă și se întreabă retoric cum se va face plata. Monica Gubernat explică propunerea prin aceea că a dorit să atragă atenția asupra acestei amenzi. A reușit. Lorand Turos încearcă o amendă de 5.000 de lei. Monica Gubernat nu se lasă: retrag propunerea de 6.666 lei și propun 6.000 de lei. Lorand Turos renunță și pleacă și din ședință. Se votează amenda de 6.000 de lei. Voturi pentru: Monica Gubernat, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda și Laura Georgescu. Exact aceiași care au votat împotriva amenzii pentru Antena 3. Ce sfidare!
Pe vremuri, Realitatea TV avea o campanie ”Noi vrem respect!”. Era o campanie mai degrabă politică, după modelul ”Mi-e rușine cu președintele țării mele”, care însă nu a fost sancționată de CNA. Mă întreb: Realitatea TV nu mai vrea respect nici măcar pentru lege?Realitatea TV și B1 TV sunt guvernate de aceeași lege a audiovizualului precum Antena 3. De ce membrii CNA aplică standarde diferite pentru aceeași lege și pentru același tip de radiodifuzor, anume televiziuni de știri? Nu și-au justificat votul cei mai mulți dintre ei, deși legea obligă la motivarea votului. De ce? Analizează posturile de televiziune în funcție de simpatiile politice? De ce? Le analizează în funcție de reputația lor? De ce? A devenit facultativă legea audiovizualului, care definește CNA ca fiind garantul interesului public?De ce nu pune nimeni aceste întrebări? De ce tac ONG-urile dedicate libertății de exprimare? Ce mai așteaptă? Să fie prea târziu?