Clonarea pentru copii „la comandă“

Geneticienii avertizează că noile tehnici de clonare pot crea „cópii“ ale oricărui individ.

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o nouă tehnică de clonare, alta decât cea utilizată la crearea oiţei Dolly, situaţia născând temeri că ea ar putea fi folosită pe embrioni umani pentru producerea de bebeluşi „pe comandă“, scrie cotidianul britanic „The Independent“. Noua metodă este şi mult mai eficientă decât „tehnica Dolly“, cu mai puţine efecte secundare, ceea ce o face mai acceptabilă pentru aplicarea sa la oameni.

Tehnologie la zi

Această tehnică implică extragerea de celule epiteliale de la un organism adult şi inserarea informaţ iei genetice din ele în embrioni produşi prin fertilizare in vitro. La şoareci, unii dintre puii rezultaţi au fost clone parţiale, iar ceilalţi clone „complete“ - la fel ca Dolly. Robert Lanza, şeful companiei americane de biotehnologie Advanced Cell Technology, a avertizat că perspectiva aplicării la om a acestei tehnici „este prea reală pentru a putea fi ignorată“. „Nu este etică, nici complet sigură, dar cineva ar putea s-o facă şi astăzi“, a subliniat el.

„Cu această metodă avem acum o tehnologie funcţională prin care absolut oricine, tânăr sau bătrân, fertil sau steril, hetero sau homosexual, îşi poate transmite genele unui copil, folosind doar câteva celule epiteliale“, a mai spus dr. Lanza, a cărui companie desfăşoară cercetă ri de pionierat în celule stem şi reprogramare celulară.

Cópii sau himere

Tehnica implică reprogramarea celulelor epiteliale, mai precis transformarea lor într-un tip de celule primordiale - celule stem pluripotente induse, iPS. Prin inserarea iPS într-un embrion, rezultă un organism care este fie o „himeră“ (amestecul genetic a doi sau mai mulţi indivizi) a donatorilor, fie copia genetică fidelă a acestuia. Experienţele pe cobai au demonstrat că noua tehnică poate produce şi exclusiv clone perfecte, prin utilizarea de embrioni tetraploizi.

Dar chiar şi în cazul organismelor-himeră, dr. Lanzos spune că nu există niciun motiv să se creadă că acestea nu ar fi sănătoase şi chiar viabile la maturitate.