Clonarea, la un pas de om

Cercetatorii geneticieni au reusit clonarea embrionilor de primate adulte.

O echipa de cercetatori condusa de specialistul de origine rusa Sukrat Mitalipov, de la Centrul de Cercetare a Primatelor Oregon, din Beaverton, Statele Unite, a reusit o performanta fara precedent. Este vorba despre clonarea a zeci de embrioni provenind de la primate adulte, noteaza publicatia „The Independent”.

Reusita oamenilor de stiinta mareste considerabil sansele ca aceeasi procedura sa fie folosita in curand pentru clonarea embrionilor umani. Iar pornind de la conturarea acestei perspective, dezbaterile de natura etica privind utilizarea acestor tehnici sunt pe cale sa se reaprinda. Dincolo de aceste polemici, rezultatele echipei de cercetatori sunt remarcabile.

Acestia au reusit pentru prima data in istorie sa cloneze embrioni folosind material genetic de la un mascul din specia Rhesus macaque (macac), in varsta de zece ani. Oamenii de stiinta isi vor prezenta detaliat rezultatele in cursul acestei luni, in revista „Nature”.

Ei vor demonstra ca au reusit sa extraga celule stem de la o parte din embrionii clonati si ca au reusit sa creeze conditiile pentru ca aceste celule embrionare sa se transforme, in laborator, in celule cardiace mature si in neuroni.

Prea putine incercari

Potrivit informatiilor existente in acest moment despre cercetarile echipei de specialisti, oamenii de stiinta ar fi incercat sa implanteze circa 100 de embrioni clonati in pantecele a 50 de femele de macac - mame surogat.

Totusi, niciuna nu a dat nastere unui pui-clona. Chiar si asa, unul dintre expertii implicati in cercetari a declarat ca, pur si simplu, la mijloc ar putea fi o chestiune de ghinion. Acesta a amintit ca pentru a crea oaia Dolly (primul mamifer adult clonat) a fost nevoie de 277 de incercari. Doctorul Sukrat Mitalipov a refuzat sa faca vreun comentariu asupra studiului pana la publicarea lui. La o reuniune pe teme siintifice desfasurata in acest an, el le-a spus insa colegilor sai de breasla prezenti ca a reusit sa creeze doua loturi de celule stem provenind de la 20 de embrioni clonati, testele aratand ca este vorba despre adevarate clone.

Profesorul Don Wolf, fostul sef al laboratorului in care s-a desfasurat proiectul, a afirmat ca noua procedura ar avea la baza o tehnica speciala, care nu afecteaza ovulele de primate.

REPERE

Batalia pentru clonare

Metoda clonarii maimutelor urmeaza aceeasi procedura folosita in cazul oii Dolly. Se extrage nucleul unui ovul sanatos, nefecundat, iar in locul lui este amplasat un alt nuceu de la o celula dermica provenind de la un animal adult. Pana acum, au fost clonate diverse specii de animale.

Prima incercare de clonare a unui animal pe cale de disparitie a avut loc in SUA, in 2001. A fost clonat atunci un exemplar dintr-o specie rara de taur, insa animalul a murit dupa 48 de ore de la nastere.

In 1997, la Universitatea din Hawaii, a fost clonata o femela de soarece, aceasta supravietuind trei ani. In 2002, in Texas, a venit pe lume o pisicuta clonata, care a nascut patru ani mai tarziu trei pui.