Pacienţii care vor să meargă să se trateze la Clinica de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Călimăneşti, din judeţul Vâlcea, trebuie să aştepte până în luna ianuarie 2011.
Asta pentru că serviciile oferite sunt gratuite, iar programările se întind până în decembrie 2010.
Pentru că este singura clinică de recuperare balneofiziologică din ţară unde totul este gratuit, bolnavii care au nevoie de tratament de recuperare sunt nevoiţi să aştepte unu şi chiar doi ani ca să prindă un loc. „Vin de cinci ani, am coloana fracturată. Şi întotdeauna când plec am grijă să depun cerere pentru a prinde loc anul următor. Ar trebui să vin de două ori pe an pentru recuperare, însă nu sunt locuri“, povesteşte Ecaterina Mihalache, din Ocnele Mari. Pentru un tratament fizioterapeutic eficient, pacienţii au nevoie de 12 zile de spitalizare. „Nu putem să-i ţinem mai puţin, pentru că nu mai are efect tratamentul, iar dacă îi ţinem mai mult dăm toate programările peste cap. Avem bolnavi programaţi până la sfârşitul lui decembrie 2010. De săptămâna asta începem programările pentu 2011“, susţine dr. Teodora Tomescu, medicul-şef al Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Călimăneşti. Etajul întâi este închis
În prezent, clinica are doar 95 de paturi, deşi capacitatea totală este de 126.
Mai bine de zece ani, clădirea a fost revendicată de fostul proprietar, perioadă în care nu s-au făcut deloc investiţii. „Etajul unu îl avem închis de zece ani. Pe bolnavii care nu se pot deplasa îi cărăm în spate până la etajul doi sau trei, pentru că liftul nu funcţionează de 25 de ani.
Bazinul de kinetoterapie trebuia terminat demult, însă constructorul a sistat lucrările din lipsă de finanţare imediat ce clădirea a fost revendicată“, adaugă dr. Teodora Tomescu. Clinici de recuperare cu servicii gratuite mai sunt la Eforie, Mangalia şi Târgu-Mureş, dar fiecare are alt specific.
Cea de la Călimăneşti este recomandată strict în recuperarea balneofiziologică şi are avantajul că este situată foarte aproape de izvoarele minerale recomandate pentru diferite afecţiuni interne.
PROBLEME
Dotări vechi de câteva decenii
Conducerea Spitalului Judeţean Vâlcea susţine că, în curând, va începe să investească în modernizarea saloanelor şi dotarea clinicii cu aparatură nouă. „Aparatele de magnetoterapie, ultrasunete, ultrascurte, fototerapie (ultraviolete), băile galvanice şi aparatul de aerosolizare sunt cele mai vechi, din 1974. Majoritatea sunt fabricate în Germania, şi unele încă mai funcţionează. Aparatul de ultrasunete este stricat. Am avea mare nevoie de unul nou şi de încă o cadă pentru băi galvanice“, povesteşte o angajată a clinicii.