Clima Europei se incalzeste mai rapid decat se estima

Clima din Europa Occidentala s-a incalzit in ultimul secol mai mult decat preconizau proiectiile meteorologice, arata un nou studiu publicat la sfarsitul saptamanii trecute in "Journal of Geophysical Research-Atmospheres".

Cercetarea, realizata de o echipa de specialisti condusa de expertul in probleme climatice de la Serviciul National de Meteorologie al Elvetiei, Paul Della Marta, aduce o dovada in plus referitoare la faptul ca viitorul ne rezerva veri mai calde si perioade caniculare mai lungi.

Studiul arata ca, din 1880 incoace, temperatura a crescut cu 1,6 grade Celsius, si nu cu 1,3 grade, cum se preconiza. „Este o schimbare mare, avand in vedere ca e vorba de temperatura medie”, a afirmat Paul Della Marta.

Potrivit lui, motivul pentru care estimarile anterioare au fost depasite consta in faptul ca, inainte de 1930, majoritatea temperaturilor erau masurate fara ecranele utilizate in prezent pentru a bloca radiatiile de la soare si de la sol, care pot distorsiona inregistrarile.

„Ar putea fi folosit ca o noua dovada ca temperaturile cresc si ca este posibil sa subestimam impactul activitatii umane”, a spus expertul despre studiul pe care l-a condus.

Totodata, meteorologii ar putea folosi noile date pentru a crea modele climatice care ar fi de folos in procesul elaborarii unor predictii mai corecte ale impactului pe care il vor avea temperaturile in crestere.

„Ne putem astepta ca frecventa si durata valurilor de caldura sa creasca odata cu incalzirea globala, intr-un ritm alert”, a avertizat Della Marta.

Expertii au compilat temperaturile inregistrate in peste 200 de locuri din Europa si au descoperit ca valurile de canicula dureaza in medie trei zile, dublu fata de 1880.