Clienţii cer comisioane şi dobânzi fixe la credite

Clienţii cer comisioane şi dobânzi fixe la credite

Românii nemulţumiţi de tratamentul băncilor au depus 400 de reclamaţii legate de clauzele contractuale.

Asaltată de reclamaţii privind clauzele din contractele de creditare, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a solicitat băncilor să asigure dobânzi şi comisioane fixe pe toată durata împrumutului. Dacă bancherii ar putea să-şi calce pe inimă în ceea ce priveşte comisioanele, altfel stau lucrurile când vine vorba de dobândă. Contractul de credit, în studiu zece zile

„ANPC ne-a atras atenţia că există unele clauze unde, în conformitate cu normele europene şi legislaţia europeană, ar trebui să aducem unele ajustări. Ajustările se referă la două aspecte foarte importante, respectiv dobânzile şi comisioanele“, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.   El a arătat că principala problemă ridicată de ANPC a fost cea legată de dobânzile variabile, care în opinia bancherului nu pot deveni fixe. O altă solicitare a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor se referă la introducerea obligativităţii băncilor de a pune la dispoziţ ia clienţilor contractul de credit timp de zece zile înainte de fi semnat.

Gheţea a mai spus că la ANPC au fost depuse 400 de reclamaţii legate de clauzele din contractele de creditare.   Calculul dobânzii după prima rată, recomandat Reprezentanţii Asociaţiei pe care o conduce Gheţea sunt de părere că este necesară stabilirea componentelor variabile şi fixe în cadrul contractelor de creditare, dar nu au manifestat aceeaşi deschidere atunci când a venit vorba de posibilitatea practicării unor dobânzi fixe.   „Dobânda trebuie să fie variabilă, pentru că este un lucru pe care nu-l putem prevedea pe o perioadă foarte mare, mai ales pentru creditele pe termen lung. Comisioanele ar trebui să fie fixe pe toată perioada de derulare a creditelor“, a precizat Gheţea.

Acesta a explicat că în România se practică două tipuri de dobânzi variabile, una stabilită pe baza indicatorilor de piaţă EURIBOR şi ROBOR şi alta pe baza prime rate (dobândă stabilită la nivel de bancă) la care se adaugă o marjă de risc. „Din cauza evoluţiei foarte mari a celor doi indicatori de piaţă, recomandă m utilizarea prime rate, care se modifică în funcţie de evoluţia pieţei“, a spus Gheţea.   Practicarea unei dobânzi variabile este o modalitate de protecţie atât a clienţilor, cât şi a băncilor, susţine preşedintele ARB.

Ne puteți urmări și pe Google News