Clătite tradiționale austriece. Povestea celui mai gustos desert

Sursă arhivă evz

Gospodinele pot prepara rețeta de clătite tradiționale austriece. Acest desert poartă denumirea de „kaiserschmarrn” sau „firmiturile împăratului”. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente.

Gospodinele pot prepara rețeta de clătite radiționale austriece. Acest desert a apărut în timpul Imperiului Austro-Ungar și este cunoscut cu numele de „kaiserschmarrn” sau „firmiturile împăratului”.

Această rețetă a fost gătită pentru prima dată pentru Franz Joseph I (1830–1916). Ea constă în fâșii rupte din clătite (făcute din făină, ouă, lapte), caramelizate, amestecate cu gem și alune de pădure mărunțite. Soția împăratului, Elisabeta a Bavariei, refuza să mănânce deserturi calorii, în special aceste clătite.

Când bucătarii i-au adus această rețetă soției împăratului, el a spus: „Ia să văd ce firimituri (schmarrn) a gătit bucătarul!”

Pentru această rețetă de clătite, gospodinele au nevoie de următoarele ingrediente:

4 ouă 175 ml lapte gras 50 ml apă minerală 175 gr. făină 60 gr. zahăr 1 plic zahăr vanilat un vârf cuțit sare coaja de la o lămâie necerată 40 gr. unt stafide ( opțional) zahăr pudră și gem de casă

Kaiserschmarrn, rețetă de clătite austricere

Primul pas este să pregătești ingredientele. Trebuie să separi ouăle, albuș de gălbenuș. Dai albușul deoparte și continui să adaugi ingredientele peste gălbenuș: făină, zahăr, zahăr vanilat, lapte, apă și sare. Ele trebuei amestecate.

Se adaugă coaja de lămâie și se bate albușul cu mixerul. Când albușul face vârfuri, se pune în aluat. Se pune pe foc mare o tigaie mai mare și se adaugă untul. Se adaugă jumătate din cantitatea de aluat. Când e gata pe o parte, se taie în 4 direct în tigaie și se întoarce fiecare bucată separat.

Se pot adăuga și stafide înmuiate în rom. Kaiserschmarrn se servește fierbinte, bine pudrat cu zahăr vanilat și alături de compot sau gemuri încălzite. Se mănâncă și alături de dulceață de prune, de ragout de fructe de pădure sau de compot. Kaiserschmarrn se poate face complet și pe aragaz și se poate carameliza la final.

Aceste clătite austriece sunt extrem de populare în Ardeal și Banat, dar și în restaurantele de lux din Capitală, potrivit alexjuncu.ro.