Americanii controlează aproape 30% din bogăția întregii lumi. Cu o astfel de avere, Statele Unite sunt, de departe, cea mai bogată țară de pe glob. Pe locul doi se află, evident, China, care are în proprietate 17,7 la sută din bogăția mondială. Acestea sunt numai câteva dintre concluziile raportului global de bogăție realizat de Credit Suisse. Marea surpriză apare, însă, în competiția continentelor.
Ca să poată face clasamentul, experții prestigioasei instituții bancare din Elveția au definit averea, sau „valoarea netă” a unei țări, ca suma totală a tuturor activelor financiare minus orice fel de datorii. Metoda folosită e evident criticabilă, pentru că nu ține seama de o sumedenie de valori, precum operele artistice sau monumentele naturale. Cu toate astea, ne ajută să ne facem o idee despre cum este repartizată bogăția pe mapamond și ce evoluții sunt de ateptat.
Așa cum v-am spus deja, Statele Unite sunt în top, controlând aproximativ 105,99 trilioane de dolari (un trilion este egal cu un miliard de miliarde n.r.). E o bogăție fabuloasă, dar dacă luăm împreună toate țările Asiei, acestea sunt mai bogate decât SUA, având o valoare netă de 141,21 de trilioane de dolari (adică 39%), Numai China, care se află pe locul doi în clasamentul mondial, controlează 63,83 trilioane de dolari.
Clasamentul arată și sărăcia teribilă din țările subdezvoltate. Africa și America Latină controlează doar 1,14% , respectiv, 2,75% din averea lumii.
SUA, Europa și China controlează procente comparabile din averea lumii, dar cea mai bine plasată țară din Europa (Germania) este abia pe locul patru în ceea ce privește bogăția. Cu 14,66 trilioane de dolari, nemții se află în urma japonezilor (24, 99 trilioane de dolari). Pozițiile 5 și 6 sunt deținute de Marea Britanie și Franța, urmate, pe locul 7 de India. Italia e pe locul 8, urmată de Canada. Plutonul celor 10 țări fruntașe este încheiat de Spania cu 7,77 trilioane de dolari.
O mare parte din repartizarea globală a bogăției se poate explica prin averea celor mai înstăriți oameni. De exemplu, cei mai bogați 500 de oameni din lume și-au văzut averile crescând anul trecut cu incredibila sumă de 1,2 trilioane de dolari, ceea ce a făcut ca valoarea lor netă să crească la 5,9 trilioane de dolari, o sumă mai mare decât totalul tuturor țărilor africane (4,11 trilioane USD).
E de remarcat, însă, că bogăția nu este singurul criteriu al puterii de care se bucură o țară în arena internațională. Rusia, de pildă, deși nu se află în primele 10 state din punct de vedere al bogăției, are posibilități de acțiune mult mai mari pe scena internațională decât Italia sau Spania, de exemplu. Și ar mai fi ceva de spus, diferențele destul de mici dintre continente (America de Nord, Asia și Europa) arată cât de importante vor deveni în deceniile următoare războaiele comerciale și blocurile regionale.