Clasamentele care arată cum s-a schimbat lumea

În ultimii 20 de ani s-au înregistrat variaţii semnificative, de la numele preferate de botez până la navele care domină mările.

Populaţia urbană a crescut la valori fără precedent, navele devin tot mai mari, iar aeroporturile sunt mult mai aglomerate decât erau acum două decenii. Aşa susţine britanicul Russell Ash, în cartea sa „Top 10 of Everything 2009“ („Top 10 al tuturor lucrurilor“), relevă „The Daily Telegraph“. Cartea lui Ash conţine peste 600 de clasamente „atunci şi acum“ şi este consacrată împlinirii a 20 de ani de la lansarea primei sale lucrări de acest gen, propunându-şi să ilustreze felul în care s-a schimbat lumea.

Spre exemplu, acum 20 de ani, cele mai populare nume din lumea anglofonă erau Daniel (pentru băieţi) şi Rebecca (pentru fete), iar acum sunt Jack şi Grace. Acelaşi clasament, din anul 2007, indică revenirea în uz a unor nume mai tradiţionale, precum Ruby, Emily, Harry şi Oliver, în comparaţie cu 1987, când la modă erau Christopher, Michael, Rachel şi Amy. Singurele două nume care apar în ambele liste sunt Daniel (locul 7 în 2007) şi Thomas - locul 2 în 2007 şi pe poziţia 9 în 1987.

Schimbările se ţin lanţ

Alte topuri arată o creştere a speranţei de viaţă. În Marea Britanie, media din 1989 era de 75,3 ani, ajungând azi la 76,52, dar niciuna dintre aceste valori nu figurează între primele 10. Cea mai ridicată valoare a speranţei de viaţă este întâlnită în prezent în Andorra, cu 83,54 ani, locul fruntaş de acum două decenii fiind ocupat de San Marino, cu o speranţă de viaţă de 79,24 ani.

„Regina mărilor“ este astăzi Finlanda, cu 10 dintre cele mai mari nave de pasageri fabricate în această ţară, inclusiv cea mai mare - Independence of the Seas, de 160.000 de tone. Acum 20 de ani, cea mai mare navă, Sovereign of the Seas, cântărea „numai“ 73.192 de tone şi fusese construită în Franţa. Astăzi, Sovereign n-ar mai avea loc în fruntea clasamentului. În rândul celor mai importante aeroporturi au intrat în premieră cel din Paris (locul 7) şi cel din Beijing (locul 9). În prezent, Atlanta este cel mai mare aeroport al planetei, cu un trafic anual de 84.846.639 pasageri.

Totuşi, cel mai mare oraş din lume a rămas capitala niponă Tokio, care cu 20 de ani în urmă număra peste 23 de milioane de locuitori, iar astăzi a ajuns la 33,6 milioane. Un număr important de oraşe asiatice, între care Seul, Mumbai, Delhi, Shanghai şi Osaka, au înregistrat salturi spectaculoase în top. Statele Unite îşi păstrează monopolul asupra celor mai aglomerate aeroporturi, cu cinci din primele 10 poziţii. Această valoare este însă în scădere - în 1987, SUA aveau opt aeroporturi în topul primelor zece.