Ministerul Educaţiei a publicat metodologia privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I. A început şi recensământul celor mici, iar din 20 februarie părinţii îi pot duce pe copii la evaluare, pentru a vedea dacă se vor descurca la şcoală.
În metodologie se precizează faptul că numărul de locuri alocate pentru clasa pregătitoare şi clasa I este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, aşa că niciun copil nu va rămâne neînscris. Locurile se stabilesc pe baza unui raport făcut în fiecare circumscripţie. Cum se stabileşte clasa Legea spune că părinţii ai căror copii împlinesc şase ani până la data de 31 august 2012 inclusiv au obligaţia să îi înscrie pe cei mici în învăţământul primar. În acest an, încep învăţământul primar atât copiii de şase ani, cât şi cei de şapte ani, iar stabilirea clasei în care va fi înscris copilul se face în funcţie de următoarele criterii:
- vârstă
- participarea/ neparticiparea anterioară a copilului la educaţia preşcolară
- dezvoltarea psihosomatică a copilului
- opţiunea părinţilor.
Principalele reguli privind înscrierea:
- Copiii care împlinesc 7 ani până la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi înscriși în clasa I
- Copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi înscriși în clasa pregătitoare sau în clasa I, la solicitarea scrisă a părinților, în următoarele situații: dacă sunt înscriși și frecventează, în anul școlar 2011-2012, grupa mare, pregătitoare pentru școală, dacă nu sunt înscriși sau nu frecventează grupa mare, pregătitoare pentru școală, în anul școlar 2011-2012, dar evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I. In cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei I, copiii vor fi înscriși în clasa pregătitoare.
Listele copiilor care sunt înscriși și frecventează grupa mare, pregătitoare pentru școală, în anul școlar 2011-2012, în format electronic needitabil, sunt puse la dispoziția fiecărei unități de învățământ care are clase de învățământ primar de către comisia județeană/a municipiului București, înainte de începerea primei etape de înscriere. Cine rămâne la grădiniţă Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul școlar 2012-2013 sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat Evaluarea dezvoltării psihosomatice se efectuează sub coordonarea centrului Județean/al municipiului București de resurse și asistență educațională (CJRAE/CMBRAE), în perioada prevăzută de calendarul înscrierii în clasa pregătitoare și în clasa I. Rezultatul este comunicat, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea şi nu poate fi contestat. Care sunt criteriile de departajare Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I la școala de circumscripție vor fi înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează, copiii care provin din alte circumscripții școlare. În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere de la părinți din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare. Acestea sunt:
- existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului
- existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți sau provine de la o casă de copii
- existența unui document care dovedește că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală
- existența unui document care dovedește că unul dintre părinți este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat în învățământ
- existența unui frate/a unei surori a copilului, înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea.
Listele de preînscrieri, ilegale Criteriile generale de departajare se aplică succesiv, în ordinea în care sunt prezentate masi sus. Fiecare unitate de învățământ va stabili criterii specifice de departajare, care se aplică în situația în care pe ultimele locuri există copii aflați la egalitate din punctul de vedere al criteriilor menționate. Legea spune că ste interzisă includerea printre criteriile specifice a oricăror tipuri de teste, examene, etc. Criteriile specifice menționate nu pot include existența unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului aprobat prin ordin al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru înscrierea în clasa pregătitoare și în clasa I, sau orice alte proceduri care nu respectă spiritul și litera prezentei metodologii. Cele patru etape de înscriere Cuprinderea în clasa pregătitoare și în clasa I se face în etape succesive, după cum urmează:
- Prima etapă: sunt înscriși copiii ai căror părinți solicită înscrierea la școala de circumscripție
- A doua etapă:sunt înscriși copiii ai căror părinți solicită înscrierea la o altă unitate școlară decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere
- A treia etapă: sunt înscriși copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri sau ai căror părinți nu au participat la etapele anterioare de înscriere și solicită, în etapa a treia, înscrierea la școala de circumscripție
- A patra etapă, în care este asigurată înscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.
Vezi AICI metodologia integrală În perioada 25 ianuarie-18 februarie 2012 se realizează recensământul copiilor care au debutul şcolar în anul 2012-2013 şi înregistrarea opţiunilor părinţilor acestora referitoare la nivelul de clasă la care solicită înscrierea. Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică se face în perioada 20-29 februarie, iar în 5-16 martie se depun cererile de de câtre părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala de circumscripţie. Vezi AICI calendarul înscrierii pentru toate cele patru etape