"Clasa pregătitoare nu e o sperietoare!"
- Cristina Olivia Moldovan
- 24 februarie 2012, 10:34
Sălile de clasă vor fi dotate cu mobilier nou şi vor avea loc de joacă. Învăţătorii care îi preiau pe cei mici nu se schimbă până la terminarea clasei a IV-a.
Încăperile în care vor învăţa cei mai mici dintre şcolari vor fi mobilate în curând, iar banii sunt asiguraţi de Ministerul Educaţiei. Autorităţile locale pot completa investiţiile, însă nu sunt obligate să aloce fonduri speciale pentru noile săli de clasă.
Precizarea a fost făcută, ieri, de Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Învăţătorii, formaţi online
Formarea dascălilor se face în două moduri: online (cu începere din iulie 2012) şi pe grupuri de lucru (din august 2012). Ulterior, dascălii vor beneficia de consiliere din partea formatorilor pe tot parcursul primului semstru.
O altă precizare vizează programa de studiu: aceasta a fost finalizată şi va intra în dezbatere publică în martie.
Sălile de clasă vor avea dotări speciale. "Copiii vor sta individual în băncuţe, mobilierul va fi de tip modular şi va exista şi un spaţiu de joacă", a precizat Badea.
Locurile se suplimentează
Referindu-se la sistemul de înscriere, care i-a făcut pe unii părinţi să se teamă că nu vor prinde loc la o instituţie bună, ea a precizat că acolo unde şcolile au capacitate, locurile se pot suplimenta. Şcolile vor fi obligate să afişeze în permanenţă situaţia înscrierilor şi criteriile de departajare.
95% dintre copii, la şcoală
Secretarul de stat a explicat că introducerea clasei pregătitoare vine pe fondul faptului că mulţi preşcolari nu frecventează grădiniţa. Nefiind pregătiţi pentru şcoală, riscul abandonului şcolar e foarte mare.
"20% dintre copiii de 3-6 ani nu au fost niciodată la grădiniţă, iar obiectivul european pentru 2020 este ca rata de cuprindere în învăţământul preşcoalar să fie de peste 95%. Clasa pregătitoare nu e o sperietoare, este în interesul educaţional al copiilor", a mai spus secretarul de stat.
Referindu-se la importanţa testărilor psihosomatice, Badea a precizat că, pe baza acestora, în cazuri excepţionale de copii supradotaţi, înscrierea se poate face direct în clasa a II-a. 6 ani e vârsta la care începe învăţământul obligatoriu în România. La fel se întâmplă în alte 21 de ţări europene "Copiii vor sta individual în băncuţe, mobilierul va fi de tip modular şi va exista un spaţiu de joacă.“ OANA BADEA, secretar de stat în MInisterul Educaţiei Citiți și:
- La şcoală sau la grădi? Primul test al bobocilor