Clădiri iluminate artistic

Bisericile, clădirile istorice şi podurile din Timişoara vor fi puse în valoare şi pe timp de noapte.

Cele mai importante clădiri din Timişoara vor fi iluminate artistic în timpul nopţii, în cadrul unui proiect derulat de autorităţile locale. Astfel, chiar în Noaptea de Înviere, biserica ortodoxă de pe strada Dej şi biserica catolică, în stil neogotic, din Piaţa Nicolae Bălcescu, vor fi iluminate artistic, cu ajutorul unor leduri economice.

Iluminarea bisericilor, a clădirilor istorice şi a podurilor din oraş a fost prinsă în lista de investiţii locale pe 2010 şi este realizată sub îndrumarea unor arhitecţi şi designeri, care s-au inspirat din oraşe precum Lyon sau Viena.

„Dacă în fiecare an vom pune în valoare patru-cinci clădiri, monumente, poduri peste Bega sau biserici, vom avea peste câţiva ani o altă imagine nocturnă a oraşului, mai atractivă”, consideră viceprimarul Sorin Grindeanu. Clădirile cuprinse în proiect vor fi iluminate arhitectural cu ajutorul unor leduri, care, pe lângă faptul că pun în evidenţă detaliile arhitecturale ale construcţiilor, au şi un consum de energie electrică foarte redus.

„Patrimoniul Timişoarei cuprinde o serie de clădiri istorice, monumente, biserici care reprezintă repere importante în viaţa social-culturală a oraşului. Încercăm, prin noul program, punerea lor în valoare prin realizarea iluminatului arhitectural, care să evidenţeze estetica lor specială”, explică Lăcrămioara Condea, angajat al primăriei.

Prima tentativă, în anii 2000

În ultimii ani au existat mai multe încercări, neunitare însă, de a ilumina artistic o serie de imobile emblematice ale oraşului. Astfel, Catedrala Mitropolitană şi Palatul Apelor sunt luminate, de zece ani, cu câteva reflectoare. Şi Facultatea de Mecanică, din cadrul Universităţii Politehnice, şi Podul Decebal au parte de o înfăţişare aparte pe timpul nopţii.

Societatea Germană de Cooperare Tehnică (GTZ) derulează şi ea un program de iluminare artistică a clădirilor istorice pe care le renovează. Prima clădire a fost cea a Vicariatului Sârbesc, din Piaţa Unirii, ulterior fiind iluminate artistic şi celelalte clădiri renovate din piaţă, dar şi Biserica Reformată, de pe strada Timotei Cipariu, unde a început Revoluţia din 1989. CE URMEAZĂ Patru biserici, clădirea Operei şi sediul primăriei Pentru anul acesta, autorităţile locale au aprobat finanţarea lucrărilor de iluminare artistică pentru Podul Tinereţii, Monumentul Fecioarei Maria din Piaţa Maria, Podul Decebal, Biserica Ortodoxă de pe strada Dej şi Biserica Catolică, în stil neogotic, din Piaţa Nicolae Bălcescu.

În ultimele două cazuri, clădirile vor fi iluminate, în alb, galben şi albastru deschis, chiar din noaptea de Înviere. Potrivit auto rităţilor locale, costurile totale s-au ridicat la 680.000 de lei.

Clădirea Operei va fi iluminată în trei culori

Proiectul Primăriei Timişoara mai cuprinde, pentru anul în curs, iluminarea artistică a mai multor biserici şi statui.

„Mai avem în plan patru obiective, pe care sperăm să le terminăm până la finele anului. Este vorba despre Biserica Piariştilor, Biserica Greco-Catolică din Piaţa Timişoara 700, Biserica Martirilor şi Biserica Ortodoxă de pe strada Ştefan cel Mare . Tot în 2010, mai vrem să iluminăm statuia din Piaţa Libertăţii, statuia lui Mihai Eminescu de lângă Filarmonică şi parcul aferent, Sala Capitol, clădirea Primăriei Timişoara, Opera, cu tot cu laterale (aceasta va fi iluminată în trei culori), Biserica din Piaţa Traian şi intrarea în Timişoara, de pe Calea Lugojului”, explică Marius Oneţiu, directorul Direcţiei Edilitare, din cadrul primăriei.

MACHETĂ. Biserica Catolică, din Piaţa Bălcescu