Gheorghe Ciuhandu este cel mai longeviv primar postrevoluţionar din România.
Pe 1 iunie 2008, el şi-a asigurat din primul tur, cu 42.828, respectiv 53,6% din voturile valabil exprimate, al patrulea mandat în fruntea Primăriei Timişoara. La finalul acestuia, pre- şedintele PNŢCD va cumula 16 ani de conducere neîntreruptă a municipiului de cinci stele de pe Bega. După care, Ciuhandu se gândeşte la pensionare.
EVZ: Aţi intrat în al patrulea mandat. Este acesta ultimul sau vă gândiţi să continuaţi? Gheorghe Ciuhandu: Mă gândesc să continui, 4 ani, madatul acesta. Dar cred că, după 16 ani, va veni şi momentul în care va trebui să mă gândesc la altceva. Pentru mine este prioritară acum urmarea acestui mandat, pentru care am luptat şi pe care, zic eu, am toate condiţiile să-l duc la bun sfârşit.
Puteţi spune că sunteţi primarul oraşului, dacă v-au votat numai circa 42.000 de timişoreni? E foarte regretabil, şi cred că faptul că au venit aşa puţini ne-a cauzat o diminuare a voturilor faţă de cele aşteptate. Personal, am vorbit cu câţiva pe care îi ştiam de votanţi şi care au spus că nu au venit la vot pentru că era clar că voi câştiga şi nu mai avea rost. E un semn de întrebare şi un semnal de alarmă pentru că şi Timişoara e deja scârbită de toate show-urile televizate în care diverşi îşi dau cu presupusul. Lumea a ajuns să se înstrăineze de modul ăsta de a face politică. Oamenii de bună-cuviinţă preferă să nu mai vină la vot. Din cauza prezenţei foarte slabe la vot, Alianţa pentru Timişoara nu a reuşit să facă majoritate. De ce aţi ales să faceţi alianţă tocmai cu PSD? În toată campania am pledat pentru ideea de a obţine un vot care să ne permită configurarea unor majorităţi în consiliul local şi judeţean. Nu s-a întâmplat şi, ca atare, am fost puşi în situaţia de a asigura o majoritate funcţională. Există un precedent din 2000- 2004, când a fiinţat un protocol PDSR-PD-PNŢCD. Din păcate nu a mers. Rămân la părerea că PD, după ce s-a văzut cu sacii-n căruţă, a avut o atitudine duplicitară faţă de această alianţă. În conjunctura dată, după o campanie PDL virulentă, străină spiritului acestui oraş, cu un PDL care are doi poli de putere în care nu ştii cu care să discuţi, varianta cea mai rapidă şi fezabilă a fost alianţa cu PSD. Nu am abordat- o cu uşurinţă, am făcut o analiză şi am rămas la ea. Aţi încercat totuşi să vorbiţi cu democrat-liberalii după alegeri? Da, am avut discuţii. Cu domnul Ostaficiuc.
Şi nu se poate ajunge la un numitor comun? Asta întrebaţi-l pe domnul Ostaficiuc. Alianţa cu PSD nu e îndreptată împotriva nimănui. Am atâta responsabilitate, dorinţă şi deschidere ca să conlucrăm. În politica locală trebuie să faci mai mult administraţie. L-am asigurat pe Ostaficiuc de toată susţinerea noastră pe toate marile proiecte unde noi suntem parteneri cu CJT. În plus, sincer, dacă nu făceam noi alianţa, o făcea PDL. Problema PDL a fost că PSD nu prea-i voia. Cum de PSD v-au vrut pe dumneavoastră? Când am fost reales, credibilitatea mea a crescut. Când negociezi cu cineva, fiecare ştie forţa celuilalt. Şi-au dat seama că obstrucţionările din CL de ani întregi nu-şi mai au rostul. Nu împărtăşesc ideologia PSD, mă distanţez de năravuri şi personaje de acolo. Dar, în plan local, noi trebuie să lucrăm pentru oameni în primul rând, şi nu mă interesează culoarea politică. Priorităţile sunt aceleaşi şi pentru Alianţă, şi pentru PSD.
Aţi fi preferat alt viceprimar lui Sorin Grindeanu, primul viceprimar PSD, care a fost unul dintre consilierii cu cele mai tăioase critici la adresa municipalităţii? Când faci astfel de negocieri trebuie să respecţi şi partenerul. Consider că dacă vii în primărie vii să faci treabă, nu doar să-ţi iei o „leafă“. Când se va semna protocolul cu PSD? Pornind de la oferta mea, vom stabili un program, pe puncte. Vor veni şi ei cu propuneri. Le punem cap la cap. Ei ne-au trimis nişte puncte de vedere care se regăsesc şi în oferta mea electorală. Alte cerinţe care nu se regăsesc şi sunt fezabile se vor face. Mai sunt propuneri care nu se pot face. Constituirea noului consiliu o vom face, probabil, pe 19.
Revenind la prima întrebare, la ce altceva o să vă gândiţi după acest mandat? Dacă privesc problema strict din punct de vedere cronologic, ar urma pensionarea. Am 61 de ani. Deci, oricum, am să mă pensionez.
CURRICULUM VITAE
Primar cu „origini nesănătoase“
Născut pe 15 iunie 1947, Gheorghe- Coriolan Ciuhandu este nepot de preot ortodox şi, din 1986, doctor inginer în construcţii. Nu a fost membru PCR din cauza „originii nesănătoase“ apropiate bisericii, dar în 1990 a prins gustul politicii. El s-a înscris atunci în PNŢCD, formaţiune pe care o conduce, la nivel naţional, din 2004. A ajuns primar în 1996, pe listele CDR (Convenţia Democratică Română). În timpul Revoluţiei, el a fost ales membru al „Consiliului municipal ales liber“, unde a activat între ianuarie-iunie 1990. După două mandate câştigate ca ţărănist, anul acesta a candidat în numele Alianţei pentru Timişoara, care reuneşte PNŢCD, PNL şi FDGR. Primarul Timişoarei vorbeşte fluent germana, engleza şi franceza, la birou nu are nici computer, nici laptop. El se mulţumeşte să facă birocraţie de modă veche, pe hârtie.