Ciuhandu, emoţii la alegeri

Primarul ţărănist Gheorghe Ciuhandu a pierdut din popularitate din cauza afacerilor fiului său cu primăria şi cu alte instituţii locale.

Actualul primar Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD) s-a înscris pentru al patrulea mandat. Principalii competitori sunt Gheorghe Ciobanu (PDL), Ioan Răducanu (PSD), Ioan Brumar (PRM), Maria Grapini (PC), Rodica Vlad (independent). PNL şi-a anunţat sprijinul pentru Ciuhandu, iar PDL a aruncat în luptă un fost vameş cu probleme mari de imagine.

Miza luptei electorale pentru capitala Banatului atinge 150 de milioane de euro. Timişoara se confruntă cu câteva problema majore: şantierele blochează bulevarde întregi de mulţi ani, a pierdut teren în competiţia cu Aradul pentru atragerea de investiţii străine, iar clanurile ţigăneşti au acaparat toată zona centrală.

Gheorghe Ciuhandu este cotat cu prima şansă în sondajele de opinie interne, iar şansele sale sunt sporite datorită alianţei cu PNL Timiş. În schimb, Ciuhandu le-a oferit liberalilor promisiunea unui post de viceprimar, dar şi susţinere pentru candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean, Viorel Coifan.

Fiul primarului şi clanurile ţigăneşti

Primarul Ciuhandu găseşte cu greu explicaţii pentru afacerile firmei fiului său cu primăria şi alte instituţii. Lui Ciuhandu i se reproşează că, în mandatele sale, aproape toate vilele din zona centrală a Timişoarei au fost preluate de clanurile ţigăneşti. În 2007 s-a descoperit un certificat de urbanism solicitat de firma fiului primarului, MG Building Design SRL, pentru o proprietate care îi aparţine lui Ionelaş Cârpaci, considerat liderul mafiei imobiliare ţigăneşti timişorene. Arhitectul care a solicitat certificatul de urbanism, Cristian Costache, asociat al fiului primarului, era la vremea respectivă membru al Consiliului de Administraţie al SC Administrarea Domeniului Public, firmă la care acţionar e Consiliul Local. ADP a închiriat în condiţii preferenţiale spaţiul în care firma fiului primarului şi-a început activitatea.

Printre „partenerii de afaceri“ ai SC MG Building Design, unde director este soţia primarului, s-au numărat şi regii ale municipalităţii. Ciuhandu nu poate explica nici de ce administraţia pe care o conduce nu a pus în aplicare opt decizii prin care justiţia a dispus demolarea unor palate ţigăneşti construite ilegal. Singurul argument pe care Ciuhandu îl invocă este faptul că niciodată nu a fost vizat de vreo anchetă din sistemul judiciar. Acesta nu spune însă că, după 1996, aproape 80 de poliţişti, procurori şi judecători au beneficiat din partea administraţiei Ciuhandu de posibilitatea de a cumpăra apartamente din fondul locativ al oraşului în baza Legii 112, cu preţuri mult sub nivelul pieţei. Toate plângerile penale înregistrate împotriva lui Ciuhandu şi a colaboratorilor apropiaţi de la primărie au fost soluţionate cu NUP.

Candidatul PDL, imagine „şifonată“

Gheorghe Ciobanu (PDL) are mari probleme de imagine. Fost şef al Direcţiei Vamale Timişoara, Ciobanu recunoaşte că are o problemă de imagine, pentru că sistemul vamal este identificat cu corupţia. Cel mai recent scandal în care a fost implicat este legat de publicarea conţinutului unor convorbiri telefonice privind traficul de influenţă în sistemul vamal, interceptate în cel mai grav caz de trafic de ţigări instrumentat în ultimii cinci ani de procurorii DIICOT. În ciuda faptului că e perceput ca un personaj corupt, Ciobanu pleacă de pe poziţia a doua în această campanie, datorită faptului că PDL este cel mai bine cotat în Timişoara în ultimele sondaje de opinie.

Gheorghe Ciobanu a trecut şi prin funcţia de subprefect de Timiş, unde s-a făcut remarcat printr-o „discreţie“ ieşită din comun.

Candidatul PSD, afaceri cu un membru PDL

Candidatul PSD Ioan Răducanu conduce societatea Auto-Europa, cel mai mare dealer auto din Timişoara. Răducanu e asociat cu Dan Popa, membru influent al PDL Timiş. În perioada de un an în care a fost prefect, între 2004 şi 2005, Răducanu s-a făcut remarcat printr-o serie de acţiuni care au vizat mafia din pieţele Timişoarei.

PRM, PNŢCD acuză

Candidatul PRM, Ioan Brumar, consilier la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, a prezentat mai multe dosare cu afaceri dubioase în centrul cărora este unul din colaboratorii apropiaţi ai primarului Ciuahndu, secretarul Consiliului Local Ioan Cojocari.

Rodica Vlad, fost consilier local şi candidat al PNŢCD, proprietară al lanţului de farmacii „Vlad”, este unul dintre constestarii activităţii lui Ciuhandu. Maria Grapini, om de afaceri, proprietarul grupului de firme Pasmatex, este candidatul PC pentru Primăria Timişoara.

GHEORGHE CIUHANDU

Vârstă: 61 ani

Familie: căsătorit, un copil

Profesie şi studii: inginer, Institutul Politehnic „Traian Vuia“ Timişoara, doctor în construcţii

Apartenenţă politică: PNŢCD din 1990, nu a fost membru PCR

Avere: 146.000 lei venit net în 2007, depozite de 165.000 lei, 820 mp la Buziaş, 12 hectare teren extravilan la Salonta, două apartamente în Timişoara, casă de vacanţă la Văliug, un Matiz

Puncte tari: în primele două mandate a schimbat în bine Timişoara, administrativ şi urban

Puncte slabe: firma fiului său are afaceri cu primăria; tolerează funcţionari cu o reputaţie proastă

GHEORGHE CIOBANU

Vârstă: 44 ani

Familie: căsătorit

Profesie şi studii: economist, jurist, Facultatea de Ştiinţe Economice Timişoara; Facultatea de Ştiinţe Juridice „Vasile Goldiş“ Arad; master în drept

Apartenenţă politică: Partidul Noua Democraţie (2003-2004), PD (din 2004)

Avere: necunoscută

Puncte tari: experienţă administrativă

Puncte slabe: cercetat într-un dosar penal pentru trafic de influenţă, imagine negativă (i se spune „naşul vămilor din vest“ sau „Ghiţă Şpăgaru“)

ION RĂDUCANU

Vârstă: 59 ani

Familie: căsătorit, doi copii

Profesie şi studii: economist, ASE Bucureşti, curs postuniversitar în economie

Apartenenţă politică: PSD (din 2003)

Avere: acţionar, administrator la mai multe firme: Auto Europa, IATSA Timişoara, Rom Industrie&Design Light, Carbochim, Auto Welt

Puncte tari: experienţă administrativă şi de management în domeniul privat

Puncte slabe: PSD nu depăşeşte 20% în sondaje în Timişoara