Ciudăţenii electorale

Procesul de votare se apropie de sfârşit, dar neregulile şi ciudăţeniile electorale se ţin lanţ. Observatorii Asociaţiei Pro Democraţia au fost martorii unor situaţii de încălcări ale legii cel puţin bizare în care au fost implicaţi membri ai partidelor politice şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. APD vă prezintă mai jos doar câteva din aceste situaţii şi vă pune la dispoziţie şi filmul unei situaţii de oferire a mitei electorale.

O situaţie mai puţin obişnuită s-a petrecut în judeţul Vrancea, unde Asociaţia pentru o Europă Unită este una dintre organizaţiile neguvernamentale care au acreditat observatori. În ciuda obligativităţii impuse de lege cu privire la imparţialitatea şi ne-partizanatul politic al observatorilor, în cadrul discuţiilor cu membri biroului electoral al secţiei de votare şi cu observatorii APD, reprezentanţii Asociaţiei pentru o Europă Unită au declarat că sunt, de fapt, membri vechi ai PSD. Ciudăţenia constă din faptul că preşedinta acestei organizaţii, dna Ancuţa Ramona Selejan, deţine şi funcţia de preşedinte executiv al organizaţiei de femei Maramureş a PD-L.

La secţiile 209 şi 227 din Iaşi (judeţul Iaşi) procesele verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor în secţiile respective au fost deja semnate în alb. În acest caz, preşedinta BEJ s-a deplasat la faţa locului şi a dispus anularea respectivelor procese verbale. Pe de altă parte, în secţia 282 a comunei Vadu Oii (judeţul Constanţa), 200 de buletine de vot au fost ştampilate cu ştampila de control a secţiei de votare încă de sâmbătă seara iar dimineaţa nu s-au găsit decât 197 ştampilate şi trei neştampilate. Ambele situaţii favorizează fraudarea alegerilor fie prin falsificarea proceselor verbale fie prin metoda suveicii.

În judeţul Hunedoara, la Lupeni, în secţia 111, încă de la ora 06.00, observatorul APD a descoperit că buletinele de vot din secţie aveau deja aplicată ştampila de control a secţiei de votare, în ciuda prevederii legale că acest lucru se întâmplă dimineaţa. Târguieli privind participarea la vot au avut loc în comuna Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, unde o familie de etnie romă este “îndemnată” insistent să participe la vot în schimbul unei sume de bani (puteţi urmări filmul pe www.apd.ro).

Şi la şcoala 179 din colegiul 1, din Bucureşti, observatorii APD un semnalat încălcări ale legislaţiei electorale. Câteva persoane au rămas în faţa secţiei de votare influenţând deciziile alegătorilor. Aceste persoane au fost ridicate de poliţie pentru a fi anchetate.